Mijnelektrischeauto.nl - Maakt elektrisch rijden gemakkelijk!

Hoe laad ik mijn elektrische auto op?

Openbaar laden

Bent u in het bezit van een elektrische (hybride) auto? Dan dient u de accu van de elektrische auto op te laden. Wegens veiligheid dient u een reeks van stappen met nauwkeurigheid uit te voeren.

  1. Als eerste parkeert u de elektrische auto naast een laadstation
  2. Op de laadpaal wordt middels een display of LED-lampjes de status van de laadpaal gecommuniceerd. Wanneer de lampjes groen kleuren is het laadstation beschikbaar, en klaar voor gebruik. Op een laadstation met een display wordt dit middels tekst aangegeven. Kleuren de LED-lampjes rood, of staat er een storing vermeld op het display, dan is er sprake van een storing. Het is voor een elektrische rijder gebruikelijk de storing door te geven aan de laadpaal exploitant – contactgegevens staan vermeld op de laadpaal. De storing zal dan zo spoedig mogelijk worden verholpen!
  3. Om uw elektrische auto op te laden verbindt u uw elektrische auto, door middel van de daarvoor bestemde laadkabel, met het laadstation.
  4. De laadkabel is voorzien van een mannelijk uiteinde en een vrouwelijk uiteinde. Het mannelijke uiteinde bevestigd u aan het laadstation. Vervolgens bevestigd u het vrouwelijke uiteinde aan de elektrische auto.
  5. Nadat u de auto op de juiste manier heeft verbonden met het laadstation, houdt u de laadpas voor de aangegeven plaats op het laadstation. De volgorde voor het bevestigen van de kabel is erg belangrijk. Bij een andere volgorde kan – wegens veiligheidsredenen – de laadpaal een foutmelding geven.
  6. De LED-lampjes zullen, na enkele seconden, veranderen van kleur. Bij een laadpaal met een display, zal deze middels tekst aangeven dat het laadproces is gestart. Controleer dit altijd nog even in de auto voordat u wegloopt. Een echte elektrische rijder zorgt ervoor dat mensen geen hinder ondervinden aan de laadkabel. Voetgangers kunnen hier namelijk over struikelen!
  7. Nadat u met uw laadpas het laadproces heeft gestart, is de laadkabel vergrendeld en kunt u deze niet losmaken. Dit is ter beveiliging van uw laadsessie.
  8. Wanneer de accu van de elektrische auto helemaal opgeladen is zullen de LED-lampjes geel kleuren. Het laadstation stopt automatisch met het laden van uw accu. De laadkabel blijft vergrendeld totdat u het laadproces beëindigt zoals in de volgende stap wordt omschreven.
  9. Om uw laadsessie te beëindigen houdt u uw laadpas voor de aangegeven plaats op het laadstation. De LED-lampjes zullen van blauw, of in geval van een volle accu geel, veranderen naar de groene kleur.
  10. Bij het verschijnen van de groene kleur wordt de laadkabel ontgrendeld. U kunt vervolgens de laadkabel veilig loskoppelen tussen de elektrische auto en het laadstation. Het laadproces is hiermee voltooid.  
preloader