Mijnelektrischeauto.nl - Maakt elektrisch rijden gemakkelijk!

Blog Post

Elon Musk: Tesla’s top secret masterplan 2.0

Het was al bekend dat Elon Musk ambitieuze plannen had. Hij bouwde een innovatieve betaalmogelijkheid, een raket, elektrische auto’s en is nog maar 45 jaar oud.  Wat we nog niet wisten is dat hij met zijn bedrijf Tesla de zonnerevolutie wil vorm geven. Van zelfrijdende elektrische deelauto’s tot zonnepanelen met standaard accu-opslag. In dit artikel lees je alles over het nieuwe masterplan! 

Perspectief

Behalve dat Musk blijkbaar zijn bedrijven goed runt, is hij ook niet bang om de wereld een toekomstperspectief te schetsen, waarin hij zichzelf tegelijkertijd doelen oplegt. Dat deed hij in 2016 met zijn masterplan, deel 1, waarin hij onder meer een elektrische sportwagen aankondigde. Met de winst wilde hij toen een betaalbare auto bouwen voor de massa. Beide doelstellingen zijn bereikt, tijd voor een nieuw plan!

Begin deze week publiceerde Musk in een blogpost ‘Master Plan, Part Deux‘ een aantal nieuwe doelstellingen. Het begon met een toelichting over waarom Tesla van plan is om Solar City te kopen, een producent van zonnedaken waarin panelen en accu’s zijn geïntegreerd (waarvan Musk al deels eigenaar is).

Musk wil consumenten de mogelijkheid bieden om hun eigen elektriciteitsproducent te worden. Hij heeft het over zonnepanelen met geïntegreerde accu’s voor opslag, zodat zelfvoorziening voor eigenaren van zonnepanelen eenvoudiger zal worden. Tesla heeft voor dit doel ook al een Powerwall op de markt gebracht. Dit jaar zal als het goed is de Tesla Gigafactory deels af zijn, die deze thuisaccu’s in grote aantallen gaat produceren.

Elektrische bussen en vrachtwagens

In het plan van Musk staat dat hij het aantal modellen van elektrische voertuigen voor Tesla fors wil uitbreiden. Hij spreekt over elektrische vrachtwagens die transportkosten fors moeten verlagen, zonder verder over het voertuig uit te wijden. Er wordt gewerkt aan een vrachtwagen en bus, die naar verwachting volgend jaar worden gepresenteerd.

De nieuwe bus die Musk in gedachten heeft moet het huidige openbaar vervoer volledig op zijn kop zetten. Het moet namelijk een zelfrijdend voertuig worden dat passagiers niet van bushalte naar bushalte brengt, maar mensen op elke plaats afhaalt, en bij hun eindbestemming afzet. De bus moet net zo snel kunnen optrekken als remmen om files te voorkomen. Op deze manier kunnen bussen in de normale verkeersstroom meerijden.

Deeldienst voor personenauto’s

In het masterplan staat ook dat Musk zijn voertuigen – niet alleen de bussen en vrachtwagens, maar ook de auto’s – met zonnepanelen wil uitrusten. Ook denkt hij aan een autodeeldienst voor de zelfrijdende personenauto’s van Tesla. Wie zijn auto even niet gebruikt, kan zijn auto inzetten als taxidienst. In steden is er veel vraag is, wil Tesla zelf een vloot auto’s inzetten. De kosten van het bezit van een elektrische auto moeten hiermee dramatisch dalen.

Zelfrijdende voertuigen

De automatische piloot van Tesla ligt al enige tijd onder vuur nadat bekend werd dat een Tesla rijder om het leven kwam terwijl hij de auto op automatische piloot had gezet. De auto had door de laaghangende zon een overstekende vrachtwagen niet gezien. De auto botste op de vrachtwagen, en kwam op een paal tot stilstand. Geruchten gaan dat de Tesla rijder niet aan het opletten was, en een film keek.

Musk verdedigt de autopilot-functie in zijn artikel. Hij zegt dat de automatische piloot, mits die goed wordt gebruikt, veiliger is dan zelf rijden. De software is bedoelt ter ondersteuning bij bijvoorbeeld parkeren en rijden binnen de lijnen op de snelweg. De bestuurder moet bij hogere snelheden de handen aan het stuur houden en altijd opletten.

Geef een reactie

preloader