Mijnelektrischeauto.nl - Maakt elektrisch rijden gemakkelijk!

Blog Post

Minder groei elektrische auto’s door gebrek aan subsidie

Minister Kamp van Economische Zaken stelde dat extra fiscale ondersteuning van elektrische auto’s niet efficiënt is. Dit zou te veel geld kosten en het effect op nieuwe kopers is beperkt, stelt hij naar aanleiding van onderzoek. Verschillende instanties, waaronder de ANWB, Stichting Natuur en Milieu, enkele technische universiteiten en bedrijven die elektrisch rijden ondersteunen komen nu met een tegenbericht, meldt de NOS afgelopen week.

Weinig groei

Door elektrische auto’s niet extra te stimuleren zal er weinig groei ontstaan in Nederland. Dit betreft een gezamenlijke conclusie van alle partijen. Het doel was om in 2020 ongeveer 200.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te hebben, maar zonder extra subsidie blijft dat aantal steken op 100.000 en dat aantal hebben we nu al bereikt.

100.000ste elektrische auto

Deze week werd de 100.000ste elektrische auto verkocht die geheel of gedeeltelijk elektrisch rijdt. Een gelukkige eigenaar uit Rijswijk is aangewezen als de 100.000ste stekker-rijder en die krijgt de sleutels van zijn nieuwe auto vandaag feestelijk uitgereikt, aldus het AD. Verder telt Nederland 24.500 laadpunten. Volgens Kamp behoort Nederland met deze cijfers tot de wereldwijde top-vijf.

Fiscale ondersteuning stimuleert groei

Het aantal elektrische auto’s zal – bij geen verdere financiële ondersteuning – gelijk blijven. De groei wordt namelijk verder geremd doordat (deels) elektrische auto’s de grens over gaan. Zo gaat de geboekte milieuwinst direct de prullenbak in en dat kan niet de bedoeling zijn. De partijen benadrukken daarom nogmaals dat extra fiscale stimulering belangrijk is. Dus: 6.000 euro subsidie in 2017 als consumenten een nieuwe volledig elektrische auto kopen. Dit subsidiebedrag loopt dan af naar 1.500 euro in 2020. Een oplaadtegoed van 1.000 euro moet de verkoop van tweedehands elektrische of plug-in hybride auto’s stimuleren. Minister Kamp van Economische zaken wil daar vooralsnog helemaal niets van weten.

Comment (1)

  1. […] “Minder groei elektrische auto’s door gebrek aan subsidie” (november, 2016) UPDATE: “Extra fiscale ondersteuning voor consumenten is niet de aanpak van […]

Geef een reactie

preloader