Mijnelektrischeauto.nl - Maakt elektrisch rijden gemakkelijk!

Blog Post

Voor- en nadelen van elektrisch rijden

Zoals bij de meeste dingen in het leven, zijn er ook voor- en nadelen van elektrisch rijden. Je kunt van een website als Mijnelektrischeauto.nl verwachten dat we de elektrische auto promoten – met veel meer voordelen dan nadelen – maar dit betekend niet dat we geen eerlijke beoordeling kunnen geven van de voor en nadelen ten aanzien van een normale auto. De elektrische auto heeft namelijk veel meer voordelen!

Voor- en nadelen van elektrisch rijden: de voordelen

Stil en snel
Je hoeft slechts een keer in een batterij aangedreven auto te rijden om de verbeterde rijeigenschappen van een elektrische auto ten opzichte van een aardolie aangedreven verbrandingsmotor te begrijpen. Een elektrische auto is erg stil, je hoort nauwelijks iets. Je krijgt de indruk dat een gewone auto onhandig en verouderd is. Wat mensen het meest verbaast is de hoge koppel van een elektrische auto. Trap het gaspedaal in en de kracht wordt direct geleverd aan de wielen, dit zorgt voor een opwindende rijervaring. In de meeste gevallen zal je bij een stoplicht sneller weg zijn dan je buurman.

Thuis opladen
Stel jezelf eens voor dat je nooit meer naar een tankstation hoeft. Het enige wat je hoeft te doen is de oprit oprijden of je auto parkeren in je garage, even het snoertje uitrollen en de stekker erin steken. Het is extreem handig en kost je slechts 15 seconden. Wordt de volgende dag wakker en je hebt een volledig geladen auto. Klaar om 150 tot 200 kilometer, of meer mee te rijden – afhankelijk van het model. Dit is meer dan genoeg voor de gemiddelde Nederlander. Elke dag wordt er gewerkt aan het uitbreiden van het aantal laadpalen. Op deze manier wordt het tussentijds opladen steeds makkelijker.

Voor- en nadelen van elektrisch rijden: het opladen van je elektrische auto kost je 15 seconden. Tanken met een reguliere auto kost je gemiddeld 5 a 10 minuten.

Lage onderhoudskosten
In de meeste delen van de wereld – ook in Nederland – is elektriciteit voor iedereen toegankelijk en goedkoop tegenover aardolie. Gezien de grote efficiëntie van elektrische auto’s in vergelijking met normale auto’s, zijn de kosten per kilometer ongeveer een derde tot een kwart van de normale auto. Elektrische auto’s hebben geen mechanische motor, geen uitlaat, olie hoeft niet ververst te worden en vergt dus vele malen minder onderhoud. Voor het onderhouden van je elektrische auto hoef je er alleen in rond te rijden en de bandenspanning te controleren.

Geen uitlaatgassen
Bijna alle onderzoekers geloven dat elektrische auto’s, zelfs met elektriciteit uit kolencentrales, milieuvriendelijker zijn dan normale auto’s. In gebieden met een grote mix van energiebronnen – zoals wind-, water-, en zonne-energie – of mensen die hun eigen energie opwekken, zijn de emissie voordelen extreem groot. Er is te verwachten dat sommige onderzoeken – gefinancierd vanuit tegenstanders van de elektrische auto – het tegenovergestelde beweren. Maar het is onweerlegbaar dat elektrische auto’s niet beschikken over een uitlaat, en dus zorgen voor een echt voordeel in het verbeteren van de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden.

Voor- en nadelen van elektrisch rijden: de nadelen

Beperkte rijafstand
Een van de meest bekende woorden onder elektrische rijders: ‘actieradius-angst’. De angst voor het feit dat je de actieradius van je batterij zwaar overschat en dus ergens op de vluchtstrook of langs de weg strandt. De meeste betaalbare elektrische auto’s kunnen 150 tot 200 kilometer rijden, en duren uren om volledig op te laden. Voor de gemiddelde Nederlander is dit meer dan voldoende. Dit heeft als resultaat dat weinig elektrische rijders dit gevoel zullen ervaren. Ook is er een speciale Oplaadpalen app waarbij je in een oogopslag kunt zien waar je kunt opladen. De afstand en kosten van de accu worden jaarlijks verbeterd. Toch zal je een rit goed moeten plannen – tenzij je een elektrische auto hebt met een back-up-range uitbreiding – om er zeker van te zijn dat je bij een alternatieve route voldoende energie in je batterij hebt of kunt uitwijken naar een oplaadpunt.

Lange laadtijden
Zorgen over de afstand zijn nauw verbonden aan de tijd die nodig is om een elektrische auto op te laden. Over het algemeen kun je met gewoon 240V huishoudstroom, in een uur tijd 20 tot 30 kilometer bijladen. Het is dus niet mogelijk om naar een tankstation te rijden en binnen 5 a 10 minuten enkele honderden kilometers – zoals bij een normale auto – bij te laden. Toch is dit voor veel mensen geen enkel probleem. We rijden namelijk veelal korte stukken, waardoor op locatie de batterij in een korte tijd weer vol geladen kan worden. Elektrische rijders zullen hiervan dus weinig hinder ondervinden. Publieke laadpunten kunnen een batterij in 4 tot 6 uur opladen en bij een snellaadpaal kan dit binnen 30 minuten.

Hoge aanschafkosten
Een elektrische auto kost op dit moment tussen de 30.000 en 40.000 euro om aan te schaffen, we praten dan over de goedkoopste. Dit maakt de aanschaf van een elektrische auto vors duurder in vergelijking met een klein tot gemiddelde brandstofauto. Vanuit deze kant is een elektrische auto prijzig. Wat vaak wordt vergeten is dat onderhoudskosten laag zijn, geen aanschafbelasting wordt gerekend, geen motorrijtuigbelasting betaald hoeft te worden, de bijtelling laag is en zakelijk mag hij als aftrekpost worden gebruikt (Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen).

Nog weinig vraag vanuit de consument
Dit heeft te maken met het beperkte aanbod elektrische auto’s. Op dit moment zijn er ongeveer 22 modellen beschikbaar. Dit varieert van een dure Tesla Model S die begint bij 66.200 euro en een Nissan Leaf die begint bij 24.840 euro. De elektrische auto wordt steeds populairder maar voor nu is het een van twee werelden: of je vindt het geweldig of je vindt het helemaal niks. Het aantal mensen dat kiest voor een elektrische auto zal gedurende de tijd groeien. Zo ook het aantal beschikbare modellen.

Voor- en nadelen van elektrisch rijden: de conclusie

Nu de voor-en nadelen van elektrisch rijden uiteengezet zijn, is het gemakkelijk om te zien dat de voordelen de nadelen overstijgen. Daarnaast wordt het bereik steeds groter, de accu’s steeds beter, laadtijden worden kort, het aantal oplaadpunten stijgt, subsidies worden steeds vaker gegeven en er komen elk jaar nieuwe modellen op de markt. Het is tijd dat je serieus gaat nadenken over het aanschaffen van een elektrische auto!

Geef een reactie

preloader