Inhoudsopgave
Niet alleen de verschillende soorten elektrische en hybride voertuigen vereisen dat u ermee omgaat. Het opladen van elektrische auto’s en plug-in hybrides is ook veel meer dan alleen de stekker in het stopcontact steken. Onder dit subitem wordt nader ingegaan op diverse laadstandaarden, bijbehorende laadprocessen en open vragen.
Waar kunt u uw elektrische auto opladen?
Aan een groot aantal laadpalen kunnen elektrische auto’s en plug-in hybrides worden opgeladen. Afhankelijk van het voertuig is een andere laadnorm vereist voor het laadstation. De meeste voertuigen hebben echter meestal één ding gemeen: ze kunnen worden opgeladen aan bijna elk standaard huishoudelijk stopcontact. Dit betekent echter een langere laadtijd. Controleer ook de elektrische geschiktheid van uw eigen stroomvoorziening voordat u uw voertuig erop aansluit.
Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden?
Een vraag die niet in het algemeen kan worden beantwoord. Want bij het opladen van een e-voertuig zijn een veelvoud aan factoren van belang. Beginnend met uw eigen laadinfrastructuur, de ingebouwde laadtechniek in het voertuig en de grootte van de ingebouwde voertuigaccu. Vanaf vandaag kan men er echter vanuit gaan dat een normaal e-voertuig doorgaans na een goede acht tot negen uur volledig is opgeladen. Als de batterij niet helemaal leeg is, wordt de oplaadtijd dienovereenkomstig verkort.
Opladen van elektrische auto’s bij huishoudstroom
De oplaadmogelijkheid die iedereen waarschijnlijk heeft is opladen aan je eigen stopcontact. Hier is de e-auto de beperkende factor, aangezien niet iedereen opladen met een aansluiting op een veiligheidsstekker toestaat. Bovendien is dit type laadoptie momenteel de langzaamste. Dit komt doordat het vermogen van huishoudelektriciteit beperkt is tot 2,4 kw. ‘s Nachts opladen is hier een goed idee, aangezien de oplaadtijd met gemak de grens van tien uur voor een lege batterij overschrijdt.
Elektrische auto’s opladen via Mennekes of Type 2 stekkers
Het aansluiten van de elektrische auto op het laadstation via de Mennekes of Type 2 stekker is momenteel de meest gebruikte vorm van opladen van een elektrisch voertuig. Vergeleken met huishoudelijke stroom kan een laadvermogen tot 22 kW worden bereikt, wat bijna tien keer hoger is dan het alternatief op het huishoudelijke elektriciteitsnet. De oplaadkabel wordt in het voertuig zelf opgeborgen en is daardoor altijd en overal klaar voor gebruik. Zorg dat je de kabel altijd bij je hebt, want openbaar opladen is niet mogelijk zonder je eigen kabel.
De absorptie van het laadvermogen wordt door veel elektrische auto’s zelf beperkt, omdat het absorptiepotentieel van gewone kleine auto’s al eindigt bij 3,6 kw. Hier heeft u het voordeel aan uw zijde dat een “volle tank” niet langer dan een uur duurt. In ieder geval is de publieke infrastructuur met deze pijlers voorbereid op een hogere en snellere benutting door stijgende verkoopcijfers op de e-car markt.
Elektrische auto’s opladen met gelijkstroom via het Combined Charging System (CCS)
Van nul naar 80 procent in slechts een half uur bij het opladen van een elektrische auto met gelijkstroom met behulp van het Combined Charging System (CCS). Dit systeem wordt momenteel in heel Duitsland ontwikkeld en wordt ook ondersteund door een groot aantal elektrische auto’s zoals de BMW i3 of de VW e-Up.
Een ander voordeel is de compatibiliteit met de eerder genoemde Mennekes connector. Met andere woorden, het leveringsnetwerk zelf is flexibeler en wordt daarom als kansrijk beschouwd. Het is echter afwachten hoe snel opladen binnen dertig minuten een blijvend effect heeft op de batterij van een elektrisch voertuig.
Opladen met het CHAdeMO-systeem
Deze vorm van opladen van e-auto’s wordt vaak aangeboden door de Japanners. De naam drukt ook het karakter uit: “voor een kopje thee” , dit is bedoeld om de snelheid te onderstrepen waarmee dit oplaadproces van een half uur wordt gekenmerkt. In deze tijd wordt 80 procent gehaald, net als bij CCS, waarvoor 50 kw nodig is.
De kabels voor het opladen van het voertuig zijn stevig verankerd aan het station, het is niet nodig om ze in het voertuig zelf te dragen. Het systeem wordt ondersteund door bekende modellen zoals de Nissan Leaf of de Mitsubishi Outlander PHEV.
Kan de kabel gestolen worden bij het opladen van de e-car?
Als je nu denkt dat je in de buurt moet blijven tijdens het opladen van je voertuig, kun je opgelucht ademhalen. Want een aangesloten laadkabel zit in de centrale vergrendeling en is dus goed beschermd. De laadpalen zijn allemaal onderling beveiligd: als deze nog niet stevig vast zit, wordt deze tijdens het opladen vergrendeld. Loskoppelen en wegrennen met de kabel is dan ook geen optie voor kabeldieven.
Hebben water, vochtigheid en weer invloed op het laadproces?
Water, vocht en weer hebben geen invloed op het laadproces, omdat de technische apparatuur op alle eventualiteiten is voorbereid, zodat er geen specifieke temperatuur nodig is en water of vocht sowieso niet kan binnendringen. Bovendien biedt het emissiearme voertuig niet alleen opladen buitenshuis, maar ook in ondergrondse parkeergarages. Dit wordt vaak gebruikt door hotels, die toegang geven tot de normale stroomvoorziening via een veiligheidsstekker, zelfs als er geen laadstation beschikbaar is.