Met een brandstofauto ga je naar het tankstation en tank je de auto vol voor enkele honderd kilometers. Het opladen van een elektrische auto doe je bij een laadpaal. Je hebt hiervoor een laadpas nodig om ze te activeren. Waar staan die laadpalen? Hoe krijg ik een laadpaal bij mij thuis? Hoe werkt een laadpas? In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over opladen.
Hoe werkt elektrische auto opladen
Om te tanken met een elektrische auto heb je een laadpaal, een kabel en een eigen laadpas nodig. De laadpas staat geregistreerd op je naam en zo weet de laadpaal wie je bent, dit kan zowel thuis als bij een publieke paal. Met deze laadpas kun je ook betalen bij een publieke laadpaal.
Waar kun je een elektrische auto opladen
Snelladen
Bij snelladen wordt de energie met een hoger voltage en een hogere spanning in de accu gebracht. Een elektrische auto met een accu van 24 kW kan binnen 20 tot 30 minuten opladen tot 80 procent batterijcapaciteit. Dit vraagt om een eigen oplaadinfrastructuur met een vermogen van 40 kW tot 50kW en een aparte laadtechniek.
Snelladers zijn op dit moment nog relatief schaars: je vindt ze op goed bereikbare parkeerterreinen en carpoolplaatsen langs de snelweg. Ook voor deze laadpunten is een laadpas nodig. De bekendste snelladers zijn van het bedrijf Fastned. Klik hier voor een overzicht met alle openbare laadpunten in Nederland en België.
Nog geen Fastned klant?
Ga dan snel op je smartphone naar de Play Store of App Store en download de Fastned applicatie. Registreer via de Fastned applicatie of op de website, klik hiervoor op ‘Registreer’. Open de applicatie en ga vervolgens naar ‘Instellingen’ en wijzig hier je betaalmethode. Voer het pasnummer in en je krijgt een bevestiging per email.
Wat kost opladen van elektrische auto
De gemiddelde oplaadtijd bij een laadstation thuis is 10 uur. Gedurende deze 10 uur laadt het AC-laadstation gemiddeld 40 tot 50 kWh op. In Nederland is de prijs van 1 kWh 0,23 Euro (inclusief BTW). 45 kWh keer €0,23 is 10,35 inclusief btw.
Hoe elektrische auto thuis opladen
Een laadpaal voor op je oprit kun je bestellen bij verschillende bedrijven. Je mag altijd een laadpaal op eigen terrein (bijvoorbeeld de garage) neerzetten. Dit is helaas niet voor iedereen mogelijk. In dat geval komt de laadpaal bij een openbare parkeerplaats te staan. Hiervoor moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen. Hoe dit in zijn werk gaat is bij iedere gemeente verschillend. Bij het plaatsen van de laadpaal komt er ook een verkeersbord te staan. Dit bord geeft aan dat de parkeerplek alleen bestemd is voor elektrische auto’s. Ook andere mensen met een elektrische auto kunnen hun auto hier opladen.
Hoe lang duurt opladen elektrische auto?
De laadtijd van de accu is afhankelijk van hoe leeg deze is en hoe snel jouw auto kan laden. Thuis met een standaard stopcontact waar je ook de stofzuiger in prikt, duurt zomaar 8 tot 10 uur voordat de accu weer vol is. Bij een publiek laadpunt op straat ben je gemiddeld 4 uur kwijt. Bij een snellaadpaal kan een accu in 20 minuten voor 80 procent worden geladen. Helaas zijn deze palen nog schaars en kan niet iedere elektrische auto opladen. De volgende elektrische auto’s kunnen snelladen: BMW i3, BYD E6, Citroën Berlingo Electric, Citroën C-Zero, Energica Ego & Eva, Kia Soul EV, Mercedes-Benz B-Klasse Electric Drive, Mitsubishi i-MiEV, Mitsubishi Outlander, Nissan e-NV200 (Evalia), Nissan Leaf, Peugeot iOn, Renault ZOE, Smart Electric Drive (22 kW charger), Tesla Model S, Tesla Model X, Volkswagen e-Golf en Volkswagen e-Up!
Kan ik bij Fastned laden met mijn plug-in hybride?
Een plug-in hybride is een auto die op benzine en elektriciteit kan rijden. Plug-in hybrides kunnen bij Fastned niet laden, omdat deze accu’s het snelladen niet ondersteunen. De enige uitzondering hierop is de Mitsubishi Outlander. Fastned ondersteunt die drie standaarden voor snelladen voor volledig elektrische auto’s. Er kan met een maximaal vermogen van 43 kW worden geladen, de meeste plug-in hybride auto’s zijn hier niet voor geschikt. Populaire plug-in hybrides die niet kunnen laden bij Fastned zijn: Audi A3 e-tron, Opel Ampera, Volkswagen Golf GTE, Volvo V60 Plug-in Hybrid.
Hoe veilig is het opladen van mijn elektrische auto?
Met een verplichte volgorde van handelingen zijn de meeste risico’s bij het opladen uitgesloten. De stroom komt pas op de stekker te staan wanneer beide uiteinden zijn aangesloten en de stekker in de paal is vergrendeld. Het is natuurlijk wel oppassen waar je de kabel neerlegt want mensen struikelen er makkelijk over.
Hebben elektrische auto’s verschillende stekkers?
Elektrische autofabrikanten hebben bepaald welk type stekker je elektrische auto heeft.Wat voor laadkabel je nodig hebt om te laden ligt dus aan het type auto dat je hebt aangeschaft. Stekkers zijn te verdelen in twee categorieën: AC-laden (wisselstroom) en DC-laden (gelijkstroom). De termen langzaamladen en regulier laden hebben betrekking op AC-laden. Onder het “snelladen”, met een Chademo-stekker, in Nederland wordt het DC-laden verstaan.
Kan er stroom worden gestolen?
Stroom stelen is normaal gesproken niet mogelijk, omdat je jouw laadpas gebruikt om het stopcontact te vergrendelen. Wanneer iemand tijdens het laden de stekker uit je auto zou trekken, stopt het laadproces. Het laden wordt pas herstart als je opnieuw je laadpas langs het apparaat haalt. Bij een eigen laadpaal zonder pasjessysteem is het mogelijk om direct te kunnen laden. We raden je daarom altijd aan een laadpaal te kiezen met een sleuteltje. Op deze manier kun je de laadpaal op slot zetten wanneer je op vakantie gaat.
Hoe vraag ik een laadpas of laadpaal aan?
Er zijn op de Nederlandse markt verschillende aanbieders van laadpassen en laadpalen. Een volledig overzicht zal zo spoedig mogelijk aan dit artikel worden toegevoegd!
Huidige aanbieders laadpassen zijn onder andere EV-box, GreenFlux, Nuon, The New Motion, ANWB en Travelcard.