Gratis opladen op werk met privé auto

door admin

Elektrisch rijden wordt steeds meer de norm, en werkgevers spelen hierop in door laadpalen op de parkeerplaatsen te installeren. Maar wat als je als werknemer je eigen elektrische auto aan zo’n laadpaal wilt opladen? Wat zijn de fiscale gevolgen hiervan? In dit blog gaan we dieper in op het standpunt van de Belastingdienst en wat gratis opladen op werk betekent voor jou als werknemer.

Samenvatting

  1. Wanneer een werknemer zijn privé-elektrische auto oplaadt aan de laadpaal op het werk, beschouwt de Belastingdienst dit als belastbaar loon, in tegenstelling tot het opladen van een fiets of mobiele telefoon.
  2. De nihilwaardering is niet van toepassing op het opladen van een privéauto, maar wel op het gebruik van een stopcontact voor een elektrische fiets of mobiele telefoon, waarbij het privévoordeel als gering wordt beschouwd.
  3. Het opladen van de privé-auto beïnvloedt het reiskostenforfait; de elektriciteit telt mee voor de onbelaste reiskostenvergoeding, terwijl het gebruik van andere voorzieningen zoals een stopcontact voor een elektrische fiets onder de nihilwaardering valt.

De praktijksituatie

Stel je voor: je werkt bij een innovatief bedrijf dat vooroploopt in duurzaamheid. Op de parkeerplaats prijken trots twee laadpalen, bedoeld voor de bedrijfsauto’s. Maar jouw werkgever gaat nog een stap verder en moedigt elektrisch rijden aan onder werknemers. Daarom mogen medewerkers met een hybride of elektrische auto ook gebruikmaken van deze laadpalen, zonder daarvoor te betalen.

Het standpunt van de belastingdienst

De grote vraag die veel werknemers hebben is: heeft het opladen van mijn privé-auto op het werk fiscale consequenties? Volgens de Belastingdienst is het antwoord ja. Het wordt beschouwd als een voordeel uit dienstbetrekking, en dat betekent dat het wordt gezien als loon. Dit betekent dat, hoewel je misschien gratis je auto kunt opladen, dit als belastbaar inkomen wordt beschouwd.

Wat betekent dit voor jou?

1. Loonbelasting:

Het opladen van je privé-auto wordt beschouwd als een voordeel, vergelijkbaar met extra loon. Dit betekent dat het meetelt voor de loonbelasting. Het kan dus invloed hebben op het bedrag dat uiteindelijk op je salarisstrook verschijnt.

2. Nihilwaardering:

In sommige gevallen kunnen werkplekvoorzieningen belastingvrij zijn. Echter, voor het opladen van je privé-auto geldt dit niet. De kosten van het opladen worden beschouwd als belastbaar loon. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden, vooral als je van plan bent regelmatig je elektrische auto op het werk op te laden.

3. Reiskostenforfait:

Gelukkig kan de elektriciteit die je gebruikt voor het opladen van je auto meetellen voor de onbelaste reiskostenvergoeding. Dit is momenteel maximaal € 0,21 per kilometer (of in 2024 € 0,23 per kilometer). Het kan echter van invloed zijn op het totale bedrag dat je ontvangt als vergoeding voor je woon-werkverkeer.

4. Andere Privézaken:

Het goede nieuws is dat als je andere persoonlijke apparaten, zoals een elektrische fiets of mobiele telefoon, oplaadt op het werk, dit mogelijk belastingvrij kan zijn, afhankelijk van de specifieke regels. Voor het opladen van deze zaken kan je werkgever mogelijk gebruikmaken van de nihilwaardering, waardoor het niet als belastbaar loon wordt beschouwd.

Fiscale gevolgen van het opladen van je privé-auto

Hoewel je werkgever wellicht goede bedoelingen heeft met het stimuleren van elektrisch rijden, is het belangrijk om bewust te zijn van de fiscale gevolgen van het opladen van je privé-auto op het werk. Het kan invloed hebben op je belastingaangifte, je salarisstrook en de vergoedingen die je ontvangt. Raadpleeg altijd de meest recente regelgeving en overleg eventueel met je werkgever of een belastingadviseur om onaangename verrassingen te voorkomen.

Als werknemer is het van belang om op de hoogte te blijven van de fiscale implicaties van dergelijke voordelen, vooral in de snel veranderende wereld van duurzame mobiliteit. Door goed geïnformeerd te zijn, kun je de voordelen van elektrisch rijden maximaliseren en eventuele fiscale verrassingen minimaliseren.

bron: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/privegebruik_auto/

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren