Inhoudsopgave
Ben je op zoek naar een tweedehands auto, maar weet je niet hoe je de zoektocht moet beginnen? Lijkt het hele proces je lastig? Lees dan snel verder, want in dit artikel worden tips gegeven die jou voor een flink deel kunnen helpen bij het zoekproces die online begint.
Wat wil je?
Allereerst ga je het budget bepalen. Hoeveel euro’s wil (en kan) je uitgeven aan een tweedehands auto? Denk meteen na over jouw specifieke wensen. Heb je de voorkeur voor een bepaald merk, kilometerstand of bouwjaar? Het is ook slim om van tevoren in te schatten hoeveel je gaat rijden en welke brandstof jouw voorkeur heeft of wil je misschien elektrisch rijden? De meeste verkoopsites met occasions, zoals Occasions Zwolle hebben handige zoekfilters, waarmee je gericht kan zoeken in het ruime aanbod.
Bereid je online voor
Behalve de aanschafprijs is het ook raadzaam om na te denken over de andere kosten die er standaard bij komen, zoals verzekeringen, onderhoud, afschrijving en belasting. Er zijn online tools waarmee je twee auto’s die jij waarschijnlijk hetzelfde vindt, met elkaar kunt vergelijken. Door te vergelijken kan je er ineens achter komen dat de auto’s aardig kunnen verschillen in maandelijkse kosten.
Occasion online gevonden
Als je online op bijvoorbeeld Occasions Meppel een mooie occasion hebt gevonden, dan kan je op RWD.nl een kentekencheck doen. Op deze manier zie je of de auto geïmporteerd is. Mocht je ook ontdekken dat de auto opvallend veel verschillende eigenaren heeft gehad, dan mag je best enigszins op je hoede zijn. Er zijn bedrijven die meer informatie over auto’s kunnen geven dan de RWD. Als je hen het kenteken laat weten, kunnen zij jou meer laten weten over het schadeverleden. Ook een APK-keuringsrapport opvragen is mogelijk. Houd er rekening mee dat de informatie van deze commerciële aanbieders niet altijd compleet is. Het gaat alleen om informatie die in Nederland via de officiële wegen bekend is gemaakt.
Proefrit bevalt goed
Je hebt een mooie occasion gevonden en nu wil je een proefrit maken? Meld dit van tevoren; niet alle occasions zijn rijklaar. Het proefritje mag meer zijn dan even op het parkeerterrein heen en weer rijden. Het kan nooit kwaad een stukje snelweg te proberen. Het is overigens niet raar als je gedurende het zoekproces iemand meeneemt, twee weten meer dan één.
Jouw onderzoeksplicht
De verkoper van de occasion heeft de verplichting om eerlijk te zijn. Als de auto gebreken heeft, moet de verkoper dat melden. Jij bent de koper en hebt een onderzoekplicht. Als je voor of na de proefrit vragen hebt, moet je ze aan de verkoper stellen. Vergeet ook niet naar de onderhoudshistorie te vragen. Als er kostbare reparaties zijn uitgevoerd, is dat handige informatie. Het geeft je inzicht omtrent eventuele toekomstige reparaties. Bekijk de auto nog eens goed, ook onder de motorkap. Denk je dat de kilometerstand klopt? Je kunt ook gebruik maken van een onafhankelijke partij om de aankoopkeuring uit te voeren. Als er verbeterpunten zijn, is dit het moment om daar afspraken over te maken.
De aankoop
Als alles, inclusief de proefrit goed is bevallen, is het misschien tijd om tot de aankoop over te gaan. Je hebt van tevoren natuurlijk al online uitgeplozen hoeveel de occasion waard is, maar ook hoeveel jouw huidige auto waard is als je hem inruilt. Dit laatste is een stevig argument om tijdens de onderhandeling te gebruiken. Soms kan je door te onderhandelen nog een paar honderd euro extra van de prijs afkrijgen. Soms levert het je alleen extra garantie of een gratis onderhoudsbeurt op.
Als de koop is gesloten, is het van belang dat je een koopovereenkomst overhandigd krijgt. Op deze koopovereenkomst staan de gegevens van de auto, van de verkoper en van de koper. Als er afspraken gemaakt zijn over bijvoorbeeld garanties staan die daar ook op.
Auto op jouw naam overschrijven
Als de koop is afgerond, is het de bedoeling dat je de auto op jouw eigen naam overschrijft. Dit kan vaak bij het autobedrijf en anders bij een postkantoor. Tegenwoordig is het als particulier ook mogelijk om online een auto op je naam te zetten.
Verplichtingen nu je eigenaar bent
Staat de auto op jouw naam? Dan heb je vanaf nu de verplichting om te zorgen voor alle APK-checks en de bijbehorende verzekeringen. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, ofwel de WA, is een verplichte verzekering die jij af moet sluiten. De aanvullende verzekering tegen schade en diefstal is afhankelijk van de waarde en de leeftijd van de auto.