Ga je naar de sneeuw in je elektrische auto? Vergeet dan niet je sneeuwkettingen mee te nemen. Het is zo dat een elektrische auto vaak zwaarder is in gewicht dan een niet-elektrische auto, en ook meer vermogen heeft. Ook hebben elektrische auto kleinere wielkast ruimte, waardoor gewone sneeuwkettingen niet mogelijk zijn om te gebruiken. Om deze reden is het dus belangrijk om de juiste sneeuwkettingen mee te nemen, namelijk: loopvlakkettingen. In dit artikel bespreken we het verschil tussen sneeuwkettingen en loopvlakkettingen.
Standaard sneeuwkettingen
Bij standaard sneeuwkettingen spreek je van dikkere schakels. Dit betekent dus dat dit type sneeuwkettingen niet past in een auto met weinig ruimte in de wielkast. Zoals hierboven genoemd, hebben elektrische auto’s vaak een kleine wielkast. De schakels van dit soort sneeuwkettingen kunnen 9 mm, 10 mm, 12 mm, of 16 mm zijn. Gebruik je deze toch terwijl daar geen ruimte voor is, dan kun je snel schade maken in je auto.
Loopvlak sneeuwketting
Een loopvlak sneeuwketting is een sneeuwketting die enkel op het loopvlak van de band bevestigd wordt. Dat betekent dat als er in het instructieboekje van je auto staat dat je geen sneeuwkettingen mag toepassen, je loopvlakkettingen moet gebruiken. Het voordeel hiervan ten opzichte van de standaard sneeuwketting is dat deze gemakkelijker te monteren is. Alle montage en demontage gaat via de voorkant van het wiel. Verder is de kans op schade op het wiel en de velg een stuk kleinere, omdat de deze ketting alleen op het loopvlak zit. Tot slot is deze ketting dus gemaakt voor auto’s met weinig tot geen wielkast ruimte.
Extra dunne sneeuwketting
Er bestaat ook nog een extra dunne sneeuwketting. Dit is een standaard sneeuwketting, maar dna met een schakeldikte van 7 mm. Deze wordt dus net zoals de standaard sneeuwketting bevestigd aan de achterzijde. Deze minimale schakeldikte zorgt er echter voor dat deze sneeuwketting ook geschikt is voor auto’s met minimale ruimte tussen het wiel en de wielkast. Ook het monteren van dit type ketting is niet heel ingewikkeld. Je moet ze dus echter wel bevestigen aan de achterkant, wat iets meer tijd kan kosten.