Waarvoor wordt een rittenregistratie gebruikt?

door admin

Waarschijnlijk vind je het ontzettend handig om in een auto van de zaak te rijden. Toch zit dit iets ingewikkelder in elkaar dan alleen in de auto stappen en vervolgens het parkeerterrein afrijden. Een van de nadelen van een auto van de zaak is namelijk dat je niet onbeperkt in een auto van de zaak mag rijden. Volgens de Belastingdienst is dit namelijk loon in natura. En hier moet natuurlijk weer belasting over worden betaald, net zoals bij andere loonvormen. Als werknemer die in een auto van het bedrijf rijdt kom je dan ook allerlei bureaucratische rompslomp tegen zoals rittenadministratie, rittenregistratie, omrijkilometers en kilometerregistratie. Het is begrijpelijk als je misschien niet weet wat dit allemaal inhoudt. Mocht je wel weten wat rittenregistratie en de andere termen inhoudt, dan begrijp je ook waarom het zo belangrijk is om dit allemaal bij te houden. Het is belangrijk om deze zaken allemaal goed bij te houden en in orde te houden omdat de Belastingdienst al deze gegevens uit het niets kan opvragen. Dit kan gebeuren bij zowel ondernemers die hun werknemers privé in een auto van de zaak laten rijden en bij werknemers die privé in een bedrijfsauto rijden. Bekijk de website of lees meer in deze blog over rittenregistratie en andere belangrijke zaken.

Rittenregistratie: waar moet je op letten en aan voldoen?

Niet alleen voor de Belastingdienst, maar ook voor je werkgever is het belangrijk dat er een kloppende administratie van de gereden kilometers is. Jouw werkgever kan namelijk net als jij in de problemen terechtkomen als de Rittenregistratie niet klopt. Je werkgever dient namelijk zicht te hebben op hoeveel je privé in de auto van de zaak rijdt. Je werkgever kan ook een boete krijgen als je teveel privé in de bedrijfswagen hebt gereden. In deze blog kun je daarom alles lezen over het registreren van ritten en kilometers. Ook leer je het verschil tussen zakelijke en privékilometers. Lees dus snel verder!

Wat houdt rittenregistratie in?

Bij rittenregistratie houdt een ondernemer bij voor de belasting hoeveel kilometer een werknemer privé in een bedrijfswagen heeft gereden. Dit mag maximaal 500 kilometer per jaar zijn, omdat je anders een hele dure bijtelling krijgt. Je moet al bij de Belastingdienst melden als je meer dan 500 kilometer privé gaat rijden voordat je deze grens hebt overschreden. Ook dien je deze gegevens zeven jaar te bewaren in je administratie omdat de belasting het nog steeds kan opvragen.

Wat gebeurt er als je rittenregistratie niet in orde is?

Als je niet meldt hoeveel kilometers je privé in een bedrijfsauto hebt gereden, dan kunnen zowel de werknemer als werkgever een boete krijgen. De hoogte van de boete hangt af van het bedrag dat de belasting is misgelopen. De maximale boete die je kunt krijgen en 5278 euro. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je extra loonbelasting of premie voor volksverzekeringen of een extra inkomensafhankelijke bijdrage moet leveren. Het is dus ontzettend belangrijk dat je je kilometerregistratie structureel bijhoudt. Elke autorit die je maakt moet je kunnen verweren tegenover de Belastingdienst.

Wanneer moet je een rittenregistratie bijhouden, en wat is het nut hiervan?

Je moet je ritten bijhouden wanneer je privé in een auto van de zaak rijdt. Je moet je ritten registreren bij zowel de belasting als bij je werkgever. De reden hiervan is dat je aan moet kunnen tonen dat je niet meer dan 500 privékilometers heeft gereden. Op deze manier kun je een torenhoge boete voorkomen. Je wordt bij rittenregistratie verplicht gesteld om een onderscheid te maken tussen zakelijke en privékilometers. Voor veel bedrijven is dit reden om een urenregistratie software met rittenregistratie in het bedrijf te integreren.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren