Wat zijn zonnepanelen en hoe kun je ze effectief inzetten?

door admin

Duurzame alternatieven voor het opwekken van stroom worden steeds populairder in Nederland. Niet alleen onder bedrijven, maar ook onder consumenten. Vooral zonnepanelen zijn erg in trek bij consumenten, omdat het hen helpt hun energierekening laag te houden. Maar wat zijn zonnepanelen nu eigenlijk en hoe kun je ze het beste inzetten als consument? Wij vertellen je er alles over in dit artikel!

Wat zijn zonnepanelen?

Als het over zonnepanelen gaat, gaat het in de meeste gevallen over pv-zonnepanelen. Dit is een afkorting van photovoltaic-zonnepanelen. Dit betekend letterlijk: lichtabsorberende zonnepanelen. Deze zonnepanelen vangen fotonen op uit het zonlicht en zetten deze om in energie. De energie wordt vervolgens weer omgezet in elektronen, die losraken van de atomen en zo een elektrisch potentieel teweeg brengen. De gelijkstroom die hieruit voortkomt is echter niet genoeg om binnenshuis te gebruiken. Om dit wel mogelijk te maken, wordt er een zogeheten omvormer aangesloten op jouw zonnepanelen. Die omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom die wel bruikbaar is en stuurt deze regelrecht naar jouw meterkast. Mocht je meer stroom opwekken dan dat je verbruikt, dan wordt de overgebleven stroom teruggestuurd naar het openbare elektriciteitsnetwerk. Het totale systeem dat je gebruikt om als consument met zonnepanelen stroom op te wekken, heet het zonnestroomsysteem.

Hoe werkt het zonnestroomsysteem?

Een zonnestroomsysteem bestaat uit een aantal onderdelen:

– Pv-zonnepanelen (op je dak)
– Optimizers (deze zijn optioneel, maar kunnen je helpen om de opgewekte stroom te optimaliseren)
– Een omvormer: deze zorgt ervoor dat gelijkstroom om wordt gezet in wisselstroom
– Aansluiting in je meterkast: dit zorgt ervoor dat je apparaten in huis gebruik kunnen maken van de opgewekte stroom

Ten slotte kun je salderen nog aan dit rijtje toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de stroom die terug wordt gestuurd naar het openbare elektriciteitsnetwerk van jouw energierekening af wordt getrokken. De stroom die je opwekt met zonnepanelen kun je voor alle apparaten in je huis gebruiken, maar bijvoorbeeld ook voor het opladen van een elektrische auto.

Zonnepanelen kopen als consument

Wanneer je als consument begint met zonnepanelen kopen, is het handig om te weten welke soort panelen er bestaan. Het gaat om vier soorten panelen: monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Dit gaat dus puur om het materiaal waar de panelen van gemaakt zijn. Monokristallijne zonnepanelen zorgen over het algemeen voor het meeste rendement, aangezien ze gemaakt zijn van één kristal. Naast het materiaal zijn er natuurlijk verschillende merken op de markt. Je kunt op internet genoeg vergelijkingen vinden van de verschillende merken op het gebied van zonnepanelen, zodat je een goede keuze kunt maken. Het merk en het materiaal hebben vaak de meeste invloed op de prijs van de panelen. 

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren