Inhoudsopgave
Verhuis je vanuit Midden- of Oost-Europa naar Nederland en ga je hier werken als zelfstandig ondernemer? Bij een verhuizing naar een ander land komt een heleboel kijken. Als zelfstandig ondernemer in Nederland heb je een aantal rechten en plichten. Lees hier wat je allemaal moet regelen om in Nederland te kunnen werken als ondernemer.
Werken binnen Europa
Als je bijvoorbeeld vanuit Polen, Roemenië of Bulgarije naar Nederland komt, ben je al Europees burger en mag je in ieder ander Europees land dan het land waar je bent opgegroeid, wonen en werken. Hier heb je dus geen visum of werkvergunning voor nodig. Ga je in Nederland aan de slag als zelfstandig ondernemer, is het wel noodzakelijk om je in Nederland in te schrijven. Ga je korter dan vier maanden in Nederland werken, kun je je inschrijven als ‘niet-ingezetene’ van Nederland. Blijf je langer dan vier maanden, kun je je inschrijven in de gemeente waar je ook een woning hebt. Naast die inschrijving is het verplicht je bedrijf te registeren bij de Kamer van Koophandel.
Het Nederlandse handelsregister
In de Kamer van Koophandel staan alle bedrijven ingeschreven die meedoen aan de Nederlandse economie. Wanneer je hier je bedrijf inschrijft, ben je te vinden in het openbare handelsregister. Ook is het mogelijk een uittreksel Handelsregister te bestellen.
Bij de inschrijving in het register vermeld je de naam van je bedrijf en de branche waarin je gaat werken. Het is mogelijk om meer branches bij één KvK-inschrijving onder te brengen.
Verzekeringen
Wanneer je in Nederland in loondienst gaat werken heb je een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) nodig. Als ZZP’er heeft u daarnaast een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) nodig en ben je zelf verantwoordelijk voor de bedrijfsverzekeringen. Verzekeringsbedrijf Polisa richt zich vooral op Midden- en Oost-Europeanen die in Nederland gaan wonen, en je kunt dus ook rekenen op service in je eigen taal. Polisa verzekeringen biedt een totaaloplossing voor de ZZP’er, van verzekeringen en financial lease tot aan een eigen woning.
Vervoer
Neem je een bedrijfsauto mee vanuit Midden- of Oost-Europa, is het verplicht om het kenteken na maximaal een half jaar over te zetten op een Nederlands kenteken. Wanneer je je hebt ingeschreven in de Basisregistratie Personen en dus officieel een inwoner van Nederland bent, moet je het kenteken direct overzetten naar een Nederlands kenteken. Wanneer je een Nederlands kenteken hebt, kun je ook je autoverzekering bij Polisa afsluiten. Een belangrijk voordeel van deze verzekeringsmaatschappij is dat je je schadevrije jaren vanuit het land waar je vandaan komt, mee kunt nemen.