Mijnelektrischeauto.nl - Maakt elektrisch rijden gemakkelijk!

Welke tarieven hanteren laadpalen?

Een laadstation consumeert elektriciteit tijdens het laden van een elektrische auto. Deze elektriciteit kost geld. De kosten hangen af van de locatie en het ingestelde laadtarief per kWh. Thuis wordt de elektriciteit – voor het opladen van de elektrische auto – meegerekend in de elektriciteitsrekening. Met een slimme laadstation kan het verbruik worden gesplitst van de huishoudelijke consumptie. Deze kosten kunnen als voorbeeld worden vergoed bij een werkgever, of worden opgegeven als zakelijke kosten.

Het laadtarief

Het laadtarief wordt ingesteld door een laadpaal-exploitant. Deze betaald een energieleverancier voor de energieconsumptie. In Nederland is het niet toegestaan voor particulieren om winst te maken op energie / elektriciteit. Uitsluitend bedrijven kunnen gebruik maken van deze optie voor gasten en klanten.

Welke tarieven zijn er?

Eigenaren van een laadstation kunnen, afhangend van het abonnement, verschillende tarieven instellen. Het starttarief is een vast bedrag dat wordt verrekend aan het begin van elke laadsessie. Voor veiligheidsredenen wordt dit bedrag alleen verrekend als de auto minstens 3 minuten aan het laden is.

Voorbeeld: een laadstation hanteert €0,50 als starttarief. Dit betekent dat u dit bedrag zult betalen 3 minuten nadat de auto is begonnen met laden. Voor veiligheidsredenen wordt dit bedrag alleen verrekend als de auto minstens 3 minuten aan het laden is.

Het kWh-tarief is een bedrag dat wordt verrekend op de hoeveelheid elektriciteit dat wordt geconsumeerd per uur.

Voorbeeld: neem een elektrische auto met een batterij van 7,6 kWh. Daarnaast een laadstation dat een tarief hanteert van €0,20 kWh totdat de auto volgeladen is. Met deze informatie kunnen de totale kosten per laadsessie worden berekend. Kosten: De totale laadkosten zijn 7,6 x 0,20 = €1,52.

Het tijdstarief is een bedrag dat per minuut wordt verrekend aan auto’s die aan het laden zijn.

Voorbeeld: een laadstation hanteert €0,0333 als tijdstarief. Bij het opladen van een elektrische auto voor 60 minuten, kan de volgende berekening worden gemaakt 0,0333 x 60 = ongeveer €2,00 aan laadkosten.

Zit er een limiet aan het ingestelde laadtarief?

Ja, om eerlijke prijzen te hanteren voor een gezonde marktconcurrentie, hangt er een limiet aan het tarief. Het tarief hangt af van het gekozen abonnement. Openbare laadpalen in de binnenstad hebben een hoger tarief dan buitengebieden. Instellingen streven er naar elektrisch rijden overal en voor iedereen toegankelijk te maken. Als iedereen een eigen tarief zou mogen instellen, vergroot dit het risico dat niemand meer elektrisch zou gaan rijden tegen een betaalbare, eerlijke prijs. Om dit scenario te voorkomen, is er een maximaal tarief voor laadstations.

preloader