Bladveren voor de automotive industrie

door admin

Ben jij op zoek naar bladveren? De werking van de bladveren berust op het principe van buiging. In dit artikel leggen we uit hoe bladveren worden toegepast in de automotive industrie en daarnaast vertellen we je meer over de werking is van torsieveren.

Wat is een bladveer?

Een bladveer is een mechanische veer, meestal vervaardigd uit verenbandstaal. De bladveer heeft de vorm van een slank, boogvorming blad van verenstaal met een rechthoekige doorsnede. Het middelpunt van de boog ondersteunt de as van het voertuig en de uiteinden van de mechanische veer zijn, met behulp van een passende constructie, vastgezet aan het chassis.

Werking 

De werking van bladveren ontstaat door de tegenwerkende veerkracht ten gevolge van elastische vervorming. Dat zorgt voor tegenwerkende veerkracht, dat van pas komt in scharnieren en sluitingen. De constructie moet zodanig zijn ontworpen en gebouwd dat wanneer er een blad breekt, er nog een verbinding blijft bestaan tussen de as en het chassis. 

Functie 

Hoewel de uitvoeringsvormen van bladveren universeel zijn, zijn ze vooral bekend als toepassing in de veersystemen van motorvoertuigen. Tot en met de jaren 70 werden ze gebruikt voor motorvoertuigen, totdat de voorwielaandrijving zijn intrede deed. De mechanische veer kan overigens uitstekend gebruikt worden voor zware voertuigen als pick-up-trucks en vrachtwagens. Voor deze zware voertuigen kan de bladveer bestaan uit een pakket van meerdere platen, die op elkaar zijn gestapeld.

Bladveer op maat
In feite is een bladveer altijd een maatstuk. Als je voor een klusproject aan jouw eigen auto op zoek bent naar de juiste veer, dan kun je de bladveer zelfs volledig laten afstemmen op de specifieke toepassing. Natuurlijk kun je ook overwegen om een technisch adviseur in te schakelen. Deze expert kan jou voorzien van een professioneel advies, waardoor je precies weet welk type veer geschikt is voor jouw project. 

Torsieveren

Naast bladveren zijn torsieveren ook veelvuldig vervaardigd voor de auto-industrie. Echter, wist je dat de mogelijkheden ten aanzien van torsieveren heel breed zijn? Zo kun je ze bijvoorbeeld inzetten voor jouw garagedeur of als draaiarm in een wasstraat. Met behulp van een torsieveer is het mogelijk om roterende bewegingen terug te brengen naar de oorspronkelijke positie. Hierbij bepaalt het gekozen materiaal, in combinatie met de draaddikte en het aantal wikkelingen, de werking. 

Materialen voor torsieveren
Omdat de werking van een torsieveer heel nauw samengaat met de toepassing is het belangrijk om na te denken over de materiaal en afwerking van de torsieveer. Dit kan zijn: gegalvaniseerd, verzinkt, gekogelstraald, gepoedercoat (of shot peened powder coated). Veren kunnen voorkomen als strengen, geplugd of met speciale uitbuiging en haken. Hierom is contact met een technisch engineer belangrijk. Zo voorkom je fouten bij het toepassen van een torsieveer in bijv. sectionaal-, kanteldeuren of kantelpoorten. 

Lasertechnologie 

Daarom is het erg belangrijk om een torsieveer te kopen die is geproduceerd volgens de geldende DIN-normen, want deze heeft tijdens het productieproces een strenge kwaliteitscontrole ondergaan. Vaak worden, ter beoordeling van de functionaliteit, eerst prototypes geleverd die worden vervaardigd door middel van lasertechnologie. 

Met behulp van de bovenstaande tips weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van blad- en torsieveren! 

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren