Dit zijn de verplichte systemen voor auto’s

door admin

Het verkeer breidt zich steeds sneller uit. Inmiddels zijn er ruim 8,5 miljoen personenauto’s in Nederland. Helaas leidt de toename van het aantal automobilisten ook tot een toename van het gevaar op de weg. Zo vinden er in Nederland jaarlijks zo’n 430.000 verkeersongelukken plaats.

Om het gevaar op de weg te beperken, worden de vervoersmiddelen voortdurend verbeterd. Ook komend jaar heeft de overheid enkele systemen voor ogen die zij in de auto’s, die dit jaar worden geproduceerd, willen plaatsen. Ben jij benieuwd welke voorzieningen de nieuwste auto’s krijgen? Lees snel verder.

Alles is mogelijk

Tot op heden waren de automobilisten redelijk vrij in het plaatsen van extra systemen in het betreffende voertuig. Automobilisten kozen vrijwillig voor extra toevoegingen om hun eigen veiligheid tijdens de rit te verbeteren. Zo werden veel auto’s voorzien van een draadloze achteruitrijcamera.

Verplichte toevoegingen sinds 2022

De Europese Unie richt zich al langere tijd op het veiliger maken van het verkeer. Zij streven immers naar nul verkeersdoden in het jaar 2050. Om dit te kunnen realiseren, heeft de Europese Unie enkele maatregelen ingevoerd om de voertuigen veiliger te maken.

Alcoholslot

De meest ingrijpende maatregelen voor de automobilisten zal het alcoholslot zijn. Eerder dit jaar werd duidelijk dat er, in de Europese Unie, jaarlijks ruim 5.000 doden vallen ten gevolge van drank achter het stuur. Dit is zo’n twintig procent van het totaal aantal verkeersdoden in de EU, dat neerkomt op een totaal van 25.600 verkeersdoden.

Niet alle auto’s zullen voorzien zijn van een alcoholslot. Wel zal een alcoholslot in iedere auto gemakkelijk te plaatsen moeten zijn.

Ben jij afgeleid?

Het gebeurt iedereen weleens: tijdens een lange rit in de auto dommel jij zo nu en dan weg. Jij bent zeker niet de enige die dit wel eens ervaart. Om deze situatie tegen te gaan, heeft de Europese Unie besloten de nieuwe auto’s te voorzien van een systeem dat in de gaten houdt of je niet wegdommelen of afgeleid raakt.

Achteruitrijcamera

In de introductie gaf ik aan dat veel personen vrijwillig een achteruitrijcamera plaatsten in hun voertuig. Tot op heden was deze toevoeging niet verplicht, al zal hier dit jaar verandering in komen. De auto’s die in 2022 geproduceerd worden, zullen allen voorzien worden van een achteruitrijcamera set of parkeersensoren om de rit veiliger te maken.

Remmen!

Indien jij hard op de rem trapt, kunnen de bestuurders zich niet direct bewust zijn van jouw noodstop. Zij kunnen jouw remlichten immers zien als lichte rem. Om de bestuurder achter jou te waarschuwen van jouw noodrem, zullen de nieuwste auto’s voorzien zijn van alarmlichten die geactiveerd worden als jij hard de rem intrapt.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren