Verplaatsingen maken voor je beroep, hoe gaat dat in zijn werk?

door admin

Als je freelancet of een eenmanszaak hebt, is de kans groot dat je veel kilometers en andere reiskosten maakt die je winst opslokken. Dat hoeft echter niet helemaal slechts nieuws te zijn. Je kunt een deel van je zelfstandige kilometerkosten en reiskosten terugvorderen.

Op welke kosten heb ik recht?

De soorten onkosten die je kunt declareren zijn onderverdeeld in twee categorieën: je zelfstandige kilometers en je reiskosten.

Begrijpen waar je recht op hebt, is een gebied dat freelancers vaak verwarrend vinden. Om het overzichtelijk te houden heeft de overheid de kilometertarieven gepubliceerd die ZZP’ers kunnen terugvorderen. Het bedrag waar je recht op hebt varieert afhankelijk van of je in een elektrische auto, bestelwagen of motor rijdt, maar ze worden allemaal op dezelfde manier teruggevorderd.

Verschil tussen woon-werkverkeer en beroepsverplaatsing

Werk je vanuit een kantoor en moet je iedere dag rijden er naartoe, dan gaat dit om woon-werkverkeer. De situatie is anders als je voor je eenmanszaak naar een klant moet rijden voor het uitvoeren van een opdracht. In dat geval gaat het om een beroepsverplaatsing. 

Verplaatsingskosten en de belastingen

Maak je weinig verplaatsingen voor je werk, dan zal je wellicht toekomen met het forfaitair bedrag dat wettelijk is bepaald. Deze verplaatsingskosten hoef je niet te bewijzen aan de fiscus. De situatie is echter anders wanneer je verplaatsingskosten hoger komen te liggen. Maar hoe bewijs je dat je verplaatsingen voor het werk waren? Een makkelijke manier is door te werken met rittenregistratie met behulp van GPS. Dit houdt al je afstanden en rijtijden automatisch bij zodat je nooit meer discussie hebt met de belastingdienst. 

Hoe werkt een rittenregistratie?

Een rittenregistratie applicatie is een handige manier om al je gemaakte kilometers automatisch bij te houden. Dit gebeurt met behulp van GPS-data die bijhoudt waar en wanneer je hebt gereden. Achteraf kun je makkelijk deze data omzetten in een overzicht die je kunt aanleveren aan de fiscus. 

Hoe werkt dit met de belastingen?

Volgens de belastingdienst mag je 0,19 euro van je winst aftrekken voor het maken van je verplaatsingen. Alleen zal je in de praktijk wellicht deze kosten ook doorrekenen aan je klant en misschien aan een iets hoger bedrag per kilometer. Alles wat hoger is dan het wettelijk bepaald bedrag zal worden belast. Hou hier dus rekening mee bij het invullen van je belastingsaangifte. 

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren