De gemiddelde lening voor een auto is gestegen

door admin

Het lijkt erop dat de gemiddelde lening die mensen nemen voor een auto gestegen is. Daarnaast zijn er 11 procent meer leningen afgesloten voor een auto ten opzichte van vorig jaar. Daarentegen zijn er in diezelfde periode juist minder auto’s verkocht dan het jaar ervoor. Dat klinkt natuurlijk wat tegenstrijdig, maar als je erover nadenkt is het best logisch. In dit artikel gaan we verder in op de autoverkoop van de afgelopen jaren!

De hoogte van een gemiddelde lening is gestegen

Niet alleen het aantal leningen voor een auto is gestegen, maar ook het gemiddelde bedrag dat mensen lenen voor het kopen van een auto. De klanten van vergelijkingswebsite Becam leenden in 2022 gemiddeld 19366 euro om een auto aan te schaffen. Ten opzichte van het jaar ervoor is dat een stijging van maar liefst 17 procent. De gemiddelde autolening in 2021 bedroeg namelijk 16592 euro. Een reden hiervoor is natuurlijk het stijgen van de autoprijzen, mede door de inflatie in Nederland. Volgens de directeur van Becam stegen de prijzen van auto’s met 7 procent, maar het geleende bedrag is relatief gezien meer gestegen dan dat. Zijn conclusie is dat de rest van de stijging het gevolg is van het feit dat mensen hun spaargeld minder snel gebruiken voor een auto, omdat ze dit voor andere dingen willen laten staan. 

De meest populaire leningsvorm in 2022

Er is duidelijk te zien dat een bepaalde leningsvorm het meest populair was vorig jaar, namelijk de persoonlijke lening. De andere optie is een doorlopend krediet, maar dit is geen veelgemaakte keuze bij een lening voor een auto. Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd en een vast maandbedrag dat je betaalt, waardoor je van tevoren duidelijk hebt hoe lang je blijft betalen en hoeveel je per maand moet terugbetalen. Het is vaak wel mogelijk om tussentijds boetevrij af te lossen. Een doorlopend krediet sluit je af voor een bepaald bedrag, maar je hoeft niet het gehele bedrag op te nemen. Het bedrag dat je al afbetaald hebt, kun je gedurende de looptijd nog opnieuw opnemen. Voor een auto heb je het geld natuurlijk maar één keer nodig, wat een persoonlijke lening de meest logische keuze maakt. 

De rente van een persoonlijke lening

De meeste leningen werden in 2022 in het tweede kwartaal afgesloten. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de rente bij een persoonlijke lening in het tweede kwartaal nog relatief laag was met 3,45 procent. Tegen het einde van het jaar was de rente namelijk gestegen naar 4,4 procent. Dat is een verschil van bijna een hele procent.

Bron: https://www.becam.nl/gemiddelde-lening-voor-auto-stijgt-naar-e-19-366/ 

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren