De thuisbatterij. Doen? Of nog even wachten?

door admin

Hoe ga jij om met je teveel aan opgewekte stroom als straks de salderingsregeling komt te vervallen? Als je zelf stroom opwekt thuis, maak je hoogstwaarschijnlijk gebruik van een salderingsregeling bij je energieleverancier. Wanneer in 2031 deze regeling volledig komt te vervallen, gaat deze stroom verloren als je het niet direct gebruikt of opslaat. Tijd voor de thuisbatterij. Of nog niet?

Einde salderingsregeling

Per 2025 gaat de overheid de vergoeding voor het terugleveren van energie terugschroeven. Elk jaar mag je minder energie terugleveren tot dit per 2031 volledig is afgeschaft. De redenen voor het einde van deze salderingsregeling zijn uiteenlopend. 

Om te beginnen is de regeling ingevoerd toen zonnepanelen nog veel duurder en minder efficiënt waren. Nu de terugverdientijd van zonnepanelen flink korter is geworden, is de salderingsregeling minder noodzakelijk. Ook wil de overheid de Nederlanders motiveren om zoveel mogelijk de eigen opgewekte stroom te gebruiken. 

Dit kan door een thuisbatterij te gebruiken, bijvoorbeeld. Een derde reden is het verlagen van de druk op het elektriciteitsnet, wat door salderen enorm is toegenomen. Nu er momenteel plaatsen zijn waar zelfs geen nieuwe energiecontracten mogen worden afgesloten door een overbelast energienet, is het verlagen van de druk een noodzakelijkpunt.

Is een thuisbatterij de oplossing?

Momenteel kan je je teveel aan energie nog kwijt bij je energieleverancier. Nu de salderingsregeling nog actief is, is een thuisbatterij dan ook nog niet rendabel. Dit verandert straks als deze regeling stopt. 

Daar waar gemiddeld 30% van de opgewekte energie uit zonnepanelen voor eigen gebruik is, verhoog je dit met een thuisbatterij naar gemiddeld 70%. De druk op het energienet neemt hiermee aanzienlijk af en de afrekening van je energieleverancier wordt ook flink lager.

De andere kant

Toegegeven, dit klinkt goed. Er zijn echter ook nadelen en zelfs risico’s aan de thuisbatterij verbonden. Om te beginnen met de aanschafprijs. Een batterij met een beetje opslag kost al gauw €5000,- en dit heb je niet in een jaar bespaard op je energierekening. Ook is het belangrijk dat de thuisbatterij zorgvuldig geïnstalleerd wordt, om brandgevaar te beperken. 

Als de batterij flink warmte produceert en niet goed gekoeld wordt, kan dit gevaar opleveren. Het is noodzakelijk om de instructies van de fabrikant goed op te volgen en de batterij goed te onderhouden. Merk je iets vreemds, dan moet de batterij direct worden uitgeschakeld. 

Zijn er meer opties?

Naast een aparte thuisbatterij is het ook mogelijk om je overtollige energie op te slaan in je EV, met bidirectioneel laden. De batterij van je EV is misschien minder groot dan een losse thuisbatterij maar wanneer je accu door zonnepanelen vol is, is het mogelijk om deze energie terug je huis in te laten lopen als het bijvoorbeeld te donker is voor je zonnepanelen. Met de zogeheten vehicle to grid technologie, of vehicle to everything, is je elektrische auto jouw thuisbatterij. 

Ben je toe aan een nieuwe auto en wil je het bidirectioneel laden meenemen in je afweging? Dan zijn je keuzes momenteel nog zeer beperkt. De Kia EV9 beschikt over de technologie en ook de Nissan Leaf is ‘instapklaar’, de verwachting is dat op redelijk korte termijn andere modellen ook overstappen op deze technologie.
Momenteel houden autoverzekeringen ook nog geen rekening met bidirectioneel laden, hier zal op een later moment ongetwijfeld verandering in komen. Maar of je nu met een thuisbatterij of je eigen EV aan de slag gaat, een stap in de groene richting is het in elk geval.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren