De voordelen van glasvezel internet

door admin

Als je het woord glasvezel hoort, denk je natuurlijk meteen aan snel internet. In Nederland is het nog niet overal normaal dat er mogelijkheden zijn voor een glasvezelaansluiting, maar het begint wel steeds meer te komen. Aangezien het nog redelijk nieuw is, twijfelen mensen vaak over het afsluiten van een glasvezel abonnement en het laten leggen van een aansluiting. Ben jij aan het overwegen om glasvezel te laten leggen bij jouw woning? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij!

Wat is glasvezel? 

Glasvezel internet is een unieke verbinding die speciaal wordt aangelegd voor internet. De andere twee soorten verbindingen die we hebben in Nederland, namelijk kabel en DSL, waren oorspronkelijk voor een ander doel gelegd. DSL was in eerste instantie voornamelijk bedoeld voor de huistelefoon en kabel had als hoofddoel om mensen te voorzien van tv zenders. Aangezien het internet een stuk later kwam, was hier nog geen eigen aansluiting voor. Toch kon het ook verspreid worden via DSL en kabel. Glasvezel is dus een aansluiting de speciaal is gemaakt voor internet, waardoor deze voor een snellere verbinding zorgt. 

De voordelen van glasvezel internet

Glasvezel internet zorgt dus voor een snellere verbinding, maar dat is niet het enige voordeel. Snelheden die mogelijk zijn gaan wel tot de 1000 Mb per seconde. Dit heeft niet iedereen per se nodig, maar het is natuurlijk wel fijn. Je zult nooit meer last hebben van Netflix die blijft hangen of een game die lang doet over het installeren of downloaden. Als je in een buitengebied woont, is er daarnaast in veel gevallen alleen toegang tot een trage verbinding via DSL. De enige uitkomst om sneller internet te krijgen, is in dat geval dus een glasvezel aansluiting. In sommige gevallen is het laten aansluiten van glasvezel nog gratis, omdat dit nog redelijk nieuw is. Dit is dus eigenlijk het perfecte moment om dit te laten doen. Dit is verschillend per provider, dus het is goed om meerdere providers met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt. Een ander voordeel is dat glasvezel het minst storingsgevoelig is van alle mogelijke internetaansluitingen. Je kunt dus altijd rekenen op een stabiele en snelle internetverbinding. 

De nadelen van glasvezel internet 

Glasvezel internet heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo is glasvezel wel duurder dan een DSL- of kabel aansluiting. Houd hier dus wel rekening mee en vergelijk meerdere providers met elkaar. Een ander nadeel is dat wanneer de glasvezel door een lokale provider is aangelegd bij jou in de buurt, je geen vrije keuze hebt bij welke provider jij jouw abonnement afsluit. Ten slotte betaal je nu in de meeste gevallen nog vastrechtvergoeding aan je provider als je gebruik maakt van glasvezel. Gelukkig is glasvezel in de meeste gevallen aangelegd door de provider KPN. In dat geval gaat het om een open netwerk en kun je uit meerdere providers kiezen. Houd er dus rekening mee dat wanneer je een glasvezelaansluiting wil bij jou thuis, je waarschijnlijk meer gaat betalen dan je nu gewend bent. Of dit het snellere en stabielere internet waard is, is natuurlijk voor iedereen zelf te bepalen.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren