Het belang van een goede (inzittenden)verzekering op jouw elektrische auto

door admin

De elektrische auto wordt steeds populairder. Dat is ook niet zo gek met de hoge benzineprijzen. Daarnaast is een elektrische auto uiteraard ook veel beter voor het milieu dan een benzine motor. 

Auto’s en dus ook elektrische auto’s, zijn tegenwoordig uitgerust met de meest moderne snufjes op het gebied van veiligheid. Airbags, ABS en systemen die gevaar detecteren en je zo beschermen tegen een auto botsing. Ondanks al deze beveiligingen kan het toch nog zo zijn dat je betrokken raakt bij een auto ongeluk, hoe voorzichtig je zelf ook rijdt. Dan is verzekeren van groot belang. We hebben het dan niet alleen over een aansprakelijkheidsverzekering, maar ook zeker over een schade inzittenden verzekering. Maar hoe zit het nu met autoverzekeringen in Nederland? Waarvoor ben je verzekerd en wat als je als passagier in een auto meerijdt? Ben je dan ook verzekerd tegen letselschade? En wat als je een letselschade advocaat inschakelt, vallen deze kosten onder de letselschade vergoeding?

De verplichte verzekering

Alle motorvoertuigen in Nederland zijn verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Dit geldt dus niet alleen voor de (elektrische) auto, maar ook voor scooters, motoren en vrachtwagens. Deze verzekeringsplicht is er op basis van een Europese richtlijn welke door alle lidstaten in de nationale wetgeving geïmplementeerd dient te worden. In Nederland is dit gebeurd in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, afgekort de WAM.

Op grond van de WAM dienen alle motorvoertuigen dus verzekerd te zijn. Daarnaast is in de WAM bepaald dat de aansprakelijkstelling direct naar de autoverzekeraar gestuurd kan worden. Dit zal een letselschade advocaat voor je doen, bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Amsterdam als daar het ongeval gebeurd is.

Ook de advocaatkosten worden vergoed

Wat veel mensen niet weten, is dat ook de kosten van een letselschade advocaat voor vergoeding in aanmerking komen. De enige voorwaarde is dat iemand aansprakelijk is voor de schade die je door de auto botsing lijdt. Dit recht op gratis rechtsbijstand bij een auto ongeluk is geregeld in artikel 6:96 lid 2 BW. Hierin staat dat de kosten ter begroting, vaststelling en het verhalen van schade onderdeel zijn van de schadevergoeding.

De vrijwillige inzittendenverzekering

De verplichte aansprakelijkheidsverzekering verzekert jou tegen schade die je zelf veroorzaakt. Zou je deze verzekering niet hebben, dan kwam de schade voor jouw eigen rekening. Maar wat nu als je zelf schade lijdt omdat je zelf een verkeersongeluk veroorzaakt hebt of indien je betrokken bent bij een eenzijdig ongeluk? Kun je dan ook letselschade eisen?

In Nederland bestaat er alleen een verplichte verzekering tegen aansprakelijkheid. Maar je kunt ook een vrijwillige schade inzittendenverzekering (SVI) afsluiten. Deze verzekert schade die je oploopt als inzittende, bijvoorbeeld omdat je zelf een ongeluk veroorzaakt hebt. Kijk daarbij wel goed naar de voorwaarden van de verzekering. Bij een aantal svi verzekeringen worden namelijk niet de kosten van een letselschade advocaat vergoed.

De schuldloze derde regeling

Bent u als passagier betrokken bij een auto botsing tussen 2 of meer motorvoertuigen? Dan is er altijd recht op een schadevergoeding. Ook als u in de auto meereed die het ongeval veroorzaakt heeft. U krijgt altijd de volledig letselschade vergoed omdat u wordt aangemerkt als zogeheten “schuldloze derde”.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren