Hierin zijn elektrische auto’s en ‘ouderwetse fossiele’ auto’s hetzelfde!

door admin

Elektrische auto’s zijn druk bezig om de hele automarkt te veroveren, zeker in Nederland. Maar elektrische auto’s zijn niet in álles anders dan ‘gewone’ auto’s. Welke zaken je bij beide soorten auto’s terugziet en waar je dus ook op moet letten, wat voor je ook hebt?

Onderhoud remmen

Remmen zijn het meest belangrijke onderdeel van een auto, het kan letterlijk het verschil maken tussen leven en dood. Deze remmen zijn grotendeels hetzelfde bij beide soorten auto’s. Inderdaad grotendeels, want bij elektrische auto’s zorgt de elektromotor voor extra vertraging wat de slijtage ten goede komt. Met deze vertraging wordt er een soort dynamo geactiveerd, waardoor je weer energie haalt uit het remmen. Maar hoe dan ook, goede remmen zijn cruciaal. En het onderhoud van remmen bij elektrische auto’s gaat hetzelfde als dat je gewend was, namelijk met remmenreiniger. Je kunt deze remmenreiniger ook gebruiken om het vuil en vet van elektrische starters te verwijderen. Daarnaast kan de remmenreiniger worden gebruikt voor het ontvetten van koppelingsplaten, drukplaten, elektromotoren, schakelaars en contacten.

Banden

Of je motor nu wordt aangedreven door diesel, benzine, gas of elektriciteit; uiteindelijk gaat het om de banden die onder je auto draaien. De grip hiervan is natuurlijk zeer belangrijk, zeker als het glad is. Controleer -ook als je een elektrische auto hebt- regelmatig de bandenspanning en je profiel. Eigenlijk gewoon precies hetzelfde wat je vroeger ook deed. Zo blijf je veilig rondrijden!

Vloeistoffen

Toegegeven, je hoeft bij een elektrische auto geen olie te verversen. Maar dat betekent niet dat er geen andere vloeistoffen zijn die je in de gaten moet houden. Een elektrische auto heeft bijvoorbeeld koelvloeistof om de elektromotor op de juiste temperatuur te houden. Ook zit er een zogenoemd ‘koudemiddel’ in de airco die je eens in de twee jaar moet bijvullen. En wat dacht je van transmissievloeistoffen en de remvloeistof?

Door de wasstraat

Dit is inkoppertje, maar ook die moeten gemaakt worden. Het is goed om je auto regelmatig van binnen en van buiten te laten schoonmaken, of nog beter: te laten detailen. Zo gaat alles langer mee, van de bekleding tot de lak. En het ziet er nog een stuk beter en professioneler uit ook. Ach, en het rijdt zelf ook wel zo fijn toch?

Oftewel; elektrische auto’s zien er vaak heel modern uit, maar sommige onderdelen gaan gewoon nog op de ouderwetse manier. Daar is verder niets mis mee, dat gaat immers al decennia goed! De wijze van aandrijving is eigenlijk het enige wat bij een elektrische auto anders is, maar onderhoud van remmen en banden en algemeen onderhoud, blijft altijd nodig. 

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren