Hoe zit het met de verzekering van je elektrische auto?

door admin

Elektrische auto’s zijn vrij duur om aan te schaffen, omdat de accu’s van dit formaat behoorlijk prijzig zijn. Dit kan weer gevolgen hebben voor je autoverzekering. Als je op zoek bent naar een autoverzekering voor je elektrische auto, moet je op deze dingen letten. 

Autoverzekering elektrische auto’s: welke dekking?

Je elektrische auto verzekeren? Dat begint met de dekking. Bij het kiezen van een autoverzekering heb je keuze uit drie soorten: WA, WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (allrisk). Welke dekking handig is voor jouw auto hangt af van de waarde en hoe lang je deze al in je bezit hebt. De meeste elektrische auto’s zijn vrij nieuw bij aanschaf en reparaties aan de accu zijn vrij prijzig. Het slimst is om daarom voor een allriskverzekering te gaan. Bij een ongeval worden dan de kosten van de schade gedekt van zowel jouw auto als die van de ander, zelfs als jij het ongeval veroorzaakt hebt.

Premie autoverzekering van je elektrische auto

De kosten voor reparaties aan de accu en de kosten voor stroom zijn redelijk hoog, waardoor de premie van je autoverzekering vaak iets hoger is. Dit verschilt per verzekering. Voor je er dus één afsluit kun je het best eerst alle autoverzekeringen vergelijken. Uit onderzoek is gebleken dat de kosten tussen de premies voor elektrische auto’s en gewone auto’s niet extreem verschillen. Voorbeeld: de kosten van een allriskverzekering voor een kleine stadsauto bedraagt ongeveer €21,19 per maand, terwijl dit voor een kleine elektrische auto ongeveer €30,66 is. De komende jaren kan de premie stijgen, doordat er meer mensen in elektrische auto’s rijden en ook meer mensen oudere elektrische modellen in hun bezit hebben.

Let hierop bij het verzekeren van je elektrische auto

Je elektrische auto verzekeren werkt dus net iets anders. Behalve de hoge reparatiekosten van de accu’s zijn er nog meer dingen waar je bij het afsluiten van je autoverzekering op moet letten.

  • Bedenk of je laadkabel ook verzekerd is (en of deze dan verzekerd is als accessoire of als ‘onderdeel van’).
  • Check – als je een gehuurde accu hebt – of deze onder de dekking voor accessoires valt. Dit is meestal niet zo.
  • Controleer als je een laadpaal hebt of deze ook bij schade of diefstal wordt verzekerd door je woonverzekering.
  • Ga bij een allriskverzekering voor de aanvullende dekking “3 jaar aanschafwaardegarantie”. Zo krijg je in plaats van 1 jaar tot wel 3 jaar na de aankoopdatum de aanschafprijs terug in geval van total loss of diefstal.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren