Inhoudsopgave
Bij het leasen van een auto voor privé gebruik gaan de eerste gedachten vaak naar mensen van 20 tot 30 jaar, maar ook voor senioren kan het leasen van een auto zeer aantrekkelijk zijn. We nemen hier als voorbeeld even een echtpaar van 70 jaar. Meneer en mevrouw Bakker hebben na het pensioen van meneer Bakker extra veel tijd gekregen om leuke dingen te gaan doen. Ze zijn nog fit en gaan graag op stap met de auto voor een bezoek aan familie en vrienden. Hun kinderen zijn de deur uit en de grote gezinsauto kan dus eigenlijk weg. Elektrische lease auto’s hebben wel hun voorkeur omdat deze goedkoop zijn wat betreft het rijden en omdat ze op deze manier ook een steentje bijdragen aan een beter milieu. Maar is dat werkelijk een goede keuze en hoe gaat het leasen in zijn werk? Het echtpaar Bakker besluit eens rond te kijken of private lease van een kleine stadsauto voor hen aantrekkelijk is.
Leasen met een AOW uitkering, kan dat wel?
De meeste leasemaatschappijen zullen geen bezwaar maken wanneer het maandbedrag voldaan wordt via een AOW uitkering. Zolang er aangetoond kan worden dat er voldoende middelen zijn om het maandbedrag te voldoen zal het echtpaar Bakker dus zonder probleem een auto kunnen leasen. Wanneer de hoogte van de AOW toch te laag blijkt te zijn, kunnen ze ervoor kiezen om beide het leasecontract te ondertekenen. Daar zit wel een consequentie aan om te overwegen. Bij veel leasemaatschappijen geldt namelijk de regel dat als de persoon die de auto leaset komt te overlijden, het leasecontract wordt ontbonden zonder extra kosten. Dat is anders wanneer de auto door het echtpaar samen wordt geleaset. Stel dat de ene partner overlijdt, dan is dat dus geen reden om het leasecontract voortijdig te verbreken en zal de andere partner het maandbedrag gewoon moeten blijven voldoen tot het leasecontract afgelopen is.
Extra aantrekkelijke maatregelen voor senioren
Stel dat het echtpaar Bakker zelf nog een auto heeft. Die hoeven ze niet privé te gaan verkopen. De leasemaatschappij kan de auto namelijk van hen overnemen en dit verrekenen met het maandbedrag dat daardoor uiteraard flink lager wordt. Wanneer ze beslissen om na afloop van het leasecontract toch te stoppen met autorijden, dan wordt de leaseauto zonder problemen door de maatschappij terug genomen. Ook shortlease is in deze situatie wellicht een goede optie. Bij shortlease loopt het leasecontract vaak al na 24 maanden af. Iedereen met een geldig rijbewijs mag rijden in de leaseauto. Dus ook de (klein)kinderen van het echtpaar Bakker mogen met de auto rijden. Altijd handig als ze eens verlegen zitten om een chauffeur.
Enkele belangrijke tips
Tot slot nog enkele belangrijke tips voor senioren die een auto willen gaan leasen. Check allereerst of de leasemaatschappij een maximum leeftijdsgrens hanteert en laat zeker meerdere offertes uitbrengen voor het definitieve besluit valt. De voorwaarden van verschillende maatschappijen kunnen onderling namelijk flink verschillen. Voor senioren is het vaak gemakkelijker om een auto te hebben met een wat hogere instap. Een SUV is dan een hele goede optie. Automaat rijden in plaats van een schakelauto kan ook zeer prettig zijn.
In Groningen kunt u ook particulier een auto leasen. Het belangrijkste waar u op moet letten bij particulier leasen, is het type auto dat u wilt leasen. Lees hier alles over auto leasen Groningen.