Onmisbare verzekeringen voor zakelijke elektrische auto’s

door admin

Steeds meer ondernemers kiezen bewust voor een verduurzaming van hun wagenpark. De auto op benzine of diesel wordt vervangen voor een hybride, of volledig elektrisch model. In veel gevallen combineert men de verduurzaming van het wagenpark met het aansluiten van een groot aantal zonnepanelen op de parkeerplaats of het dak van een bedrijfspand. Dergelijke daken lenen zich hier uitstekend voor, daar zonnepanelen in de meest efficiënte hoek gemonteerd kunnen worden. De opbrengst van de zonnepanelen is hiermee optimaal. De combinatie van zonnepanelen met een volledig elektrisch wagenpark is het meest interessant, wanneer men kiest voor een smart grid. Hierbij worden de elektrische auto’s niet direct opgeladen aan het begin van de dag, maar juist op de momenten dat de opbrengst aan groene stroom piekt. Veel auto’s staan immers de hele dag op de parkeerplaats. 

In dit artikel gaan we in op de verschillende zakelijke verzekeringen die ondernemers af zouden moeten sluiten bij de aanschaf van elektrische voertuigen. Denk hierbij niet alleen aan een autoverzekering zakelijk afsluiten, maar kijk bijvoorbeeld ook alvast eens naar een goederentransportverzekering. 

Verschillende zakelijke autoverzekeringen voor elektrische auto’s

Net als voor een particuliere autoverzekering geldt ook voor een zakelijke verzekering dat je als ondernemer keuze hebt uit verschillende varianten. Het verschil zit hierbij voornamelijk in de dekking van de autoverzekering. Bij een WA-autoverzekering voor een zakelijk elektrisch model wordt bijvoorbeeld uitsluitend schade aan anderen gedekt. Daar waar een allrisk zakelijke autoverzekering ook schade aan de eigen auto dekt en pechhulp in het buitenland biedt. Let op, schade tijdens koerier- en bezorgdiensten vergt een aparte verzekering. Deze dekking valt normaliter buiten de standaarddekking van een zakelijke autoverzekering. Lees de polisvoorwaarden van de door geselecteerde verzekering er nog eens op na. 

In sommige gevallen is het interessant om een zakelijke autoverzekering te combineren met aanvullende verzekeringen. Denk aan een schadeverzekering voor inzittenden, wanneer een medewerker regelmatig klanten of collega’s meeneemt. Of denk aan een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen. Bij conflicten in het verkeer draai je als ondernemer niet zelf op voor de kosten van de juridische hulp die je hierbij inschakelt. 

Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering voor ondernemers 

Naast de verplichte zakelijke autoverzekering kan een optionele vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering interessant zijn. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid van vervoerders bij schade die wordt aangericht aan andermans bezittingen bij het uitvoeren van een transport. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade aan de te vervoeren producten. Ook kan er (financiële) schade ontstaan bij het vertraagd leveren van deze goederen. Een opdrachtgever kan de ondernemer hier aansprakelijk voor stellen. Let bij het afsluiten van deze verzekering goed op de dekking. Veel transportbedrijf met elektrische vrachtwagens rijden niet alleen binnen Nederland, maar vervoeren producten ook naar andere Europese landen. Je wilt ervan verzekerd zijn dat de schade die buiten Nederland wordt aangericht eveneens vergoed wordt vanuit de deze verzekering. 

Goederentransportverzekering bij elektrische vrachtwagens 

Niet alleen het wagenpark met leaseauto’s wordt door veel ondernemers verduurzaamd. Hetzelfde geldt voor transportbedrijven, die steeds vaker kiezen voor elektrische- of hybride vrachtwagens. Niet voor niets, daar zij hun steentje bij willen dragen aan een schonere wereld om hen heen. Daarbij hechten veel opdrachtgevers waarde aan de mate waarin opdrachtnemers inzetten op een duurzame manier van ondernemen. De bewuste keuze voor elektrische vrachtwagens is daar een voorbeeld van. 

Tijdens het vervoer van goederen met een elektrische vrachtwagen of bestelwagen kan er veel fout gaan. Denk bijvoorbeeld aan het bederf of de diefstal van goederen. Of denk aan schade door brand of een ontploffing in de vrachtwagen. Deze schade zal door een opdrachtgever op de opdrachtnemer verhaald worden. Met een goederentransportverzekering wordt de ontstane schade in veel gevallen vergoed door de verzekeraar. Ook de schade aan goederen door beschadigingen aan de verpakking hiervan vallen onder de dekking van zo’n verzekering. 

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren