Private lease

door admin

Een nieuwe auto kopen is niet goedkoop. Laat staan dat je bij eventuele gebreken ook de reparatiekosten moet betalen. Met private lease huur je als het ware een nieuwe auto voor aan vast bedrag per maand. In dit artikel lees je alles over het private leasen van een auto. 

Wat is private lease precies?

Bij private lease sluit je een contract af voor een bepaalde periode; van één tot zes jaar. In dat maandbedrag zijn vrijwel alle kosten inbegrepen, zoals reparatiekosten, wegenbelasting en de verzekeringskosten. Kosten als boetes, brandstof en bezoekjes aan de wasstraat zijn wél voor eigen rekening. Gedurende het gehele leasecontract is en blijft de auto van de leasemaatschappij. In tegenstelling tot wat sommige bedrijven soms vertellen, wordt de auto bij private lease dus níet afbetaald en jij wordt ook géén eigenaar van de geleasede auto. Dit is wel geval bij financial lease of huurkoop. Het voordeel hiervan is wel dat je geen gedoe hebt met het verkopen of inruilen van de auto. Omdat private lease de laatste jaren heel populair is geworden, met name voor elektrische auto’s, bieden veel leasemaatschappijen regelmatig een mooie private lease aanbieding aan. 

De voor- en nadelen van private lease

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, is het goed om de voor-en nadelen van private lease op een rijtje te hebben. 

Voordelen van private lease

  • Een groot deel van de kosten is gedekt en zijn voor de leasemaatschappij. Jij betaalt een vast maandbedrag plús de kosten voor brandstof en eventuele boetes. Verzekeringen, belastingen en het onderhoud is voor de leasemaatschappij. En als je ook nog eens de goedkoopste private lease afsluit, heb je voor een laag bedrag een gloednieuwe auto.  
  • Je hoeft je spaargeld niet aan te breken voor de aanschaf, maar een vast inkomen is wel belangrijk. Ook hoef je geen geld te lenen bij een bank om er vervolgens rente over te betalen. 
  • Geen gedoe met het inruilen van de auto; je levert hem immers altijd weer in bij de leasemaatschappij.
  • De auto wordt niet van jou. De een vindt dit een voordeel, de ander een nadeel. 

Nadelen van private lease

  • Wanneer je van plan bent om een hypotheek af te sluiten, kan private leasen niet zo handig zijn. Het maandbedrag voor de auto wordt namelijk in mindering gebracht op de hypotheek, waardoor je dus minder kunt lenen. 
  • Het tussentijds stopzetten van het leasecontract is meestal niet zonder gevolgen. Je gaat immers een financiële betalingsverplichting aan voor meerdere jaren. 
  • In sommige gevallen is leasen duurder dan kopen, bijvoorbeeld als je niet veel kilometers rijdt. 
  • De auto wordt niet van jou. De een vindt dit een voordeel, de ander een nadeel.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren