Inhoudsopgave
Dit artikel gaat over twee manieren om een elektrische auto te laden. Bij elektrische auto’s zijn er twee soorten die gebruikt kunnen worden. Het gaat hier om AC en DC. Beide stroomvoorzieningen worden uitgelegd en daaruit zullen de verschillen ertussen duidelijk worden.
Wat is AC en DC?
AC staat voor Alternating Current oftewel in het Nederlands wisselstroom. DC is de afkorting van Direct Current, wat we in het Nederlands gelijkstroom noemen. In het lichtnet wordt wisselstroom gebruikt, omdat die minder verliezen in het net veroorzaakt. Bij lange afstanden is dat belangrijk. In de Nederlandse woningen staat op de stopcontacten 230 Volt wisselspanning, wat wordt omgezet in wisselstroom als er een elektrisch apparaat wordt aangesloten. Accu’s die met wisselstroom worden geladen en dat ook weer afgeven, bestaan niet. Bijvoorbeeld op de accu om een brandstofmotor te starten staat 12 Volt gelijkspanning. Om de startmotor te laten draaien, loopt er een gelijkstroom vanaf de accu naar toe. Met een gelijkrichter kan wissel- in gelijkstroom worden omgezet. Omgekeerd kan ook, maar dat is niet relevant hier.
Gewoon laden en snelladen
Om een elektrische auto vanuit het lichtnet te laden, met wisselstroom dus, zal er ergens een conversie van wissel- naar gelijkstroom dienen plaats te vinden. We noemden al de gelijkrichter, die daarvoor wordt gebruikt. Een standaard laadpaal levert 230 Volt wisselstroom. In de elektrische auto bevindt zich daarom een gelijkrichter om de accu met gelijkstroom te kunnen laden. Die gelijkrichter heeft een zekere capaciteit. Vanwege die capaciteit duurt het geruime tijd totdat de accu weer is opgeladen. De dikte van de laadkabel is afgestemd op de laadstroom die er tijdens het laden doorheen gaat. Zogenoemde snellaadpalen hebben een ingebouwde gelijkrichter, waarvan de capaciteit groter is dan die in een auto. Ook de laadkabel, die al aan de laadpaal vastzit, is dikker. Daardoor kan er een grotere stroom naar de auto gaan lopen, zonder dat er oververhitting plaatsvindt. Daardoor wordt de auto sneller geladen. De gelijkrichter in de auto wordt bij het snelladen omzeilt.
Type aansluiting
Bij het elektrische auto opladen aan een standaard laadpunt wordt in Nederland doorgaans zowel aan de kant van het laadpunt als aan de kant van je auto hetzelfde type connector gebruikt. Die connector wordt aangeduid met Type 2. Die heeft zeven pinnen en de kabel dus dezelfde hoeveelheid aders. Er zijn wel auto’s met een Type 1 aansluiting en dan zul je dus een verloopstuk of -kabel nodig hebben. Zoals al is gezegd, zit bij een snellaadpaal de kabel aan de paal vast. Aan de kant van de auto lijkt de CSS-connector de standaard te worden. CSS staat voor Combined Charging System. Die bestaat als het ware uit twee connectoren die aan elkaar vastzitten. Een deel is als het eerdergenoemde Type 2. Het tweede deel, dat aan de onderkant van de Type 2 is toegevoegd, heeft twee pinnen. Die laatste twee pinnen zijn voor de gelijkstroom en in de auto gaan die twee aders om de gelijkrichter heen, want die is op dat moment overbodig.