Een bijzonder EV onder de loep: een 45 km auto

door admin

Al decennialang is bekend dat we echt duurzamer zullen moeten gaan leven, willen we de aarde in de toekomst een leefbare planeet houden. Maar de praktijk is weerbarstiger. Lang bleef de consument gewoon lekker in zijn benzine- of dieselauto rondtuffen. Totdat ruim twintig jaar geleden de Prius als eerste hybridevoertuig in massaproductie gemaakt werd. Daarna heeft onder andere Tesla het elektrische rijden echt groots gemaakt. En intussen zijn er ook allerlei andere voertuigen van elektromotoren voorzien. Denk aan fietsen, scooters, steps…. en brommobielen!

De ontwikkeling van 45 km auto

Halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw spotten mensen opeens een nieuwe type voertuig op de weg. Het betrof een gehandicaptenvoertuig, de welbekende rode Canta. Door de jaren heen zijn deze modellen verder ontwikkeld. Intussen zijn er naast het gehandicaptenvoertuig ook tal van andere 45 km auto’s op de markt gekomen. Deze vallen onder de categorie brommobielen, en zijn ook beschikbaar voor mensen die geen mobiliteitsbeperking hebben. Denk aan ouderen waarvan het rijbewijs B niet verlengd wordt, en als alternatief voor een brommer of scooter bij jongeren vanaf zestien jaar (een rijbewijs AM is namelijk wel verplicht) en anderen die duurzame mobiliteit belangrijk vinden. 

Elektrische 45 km auto’s in opkomst

De eerdere brommobielen waren haast allemaal voorzien van een dieselmotor. Totdat iets meer dan een decennium geleden ook de eerste elektrische brommobiel geïntroduceerd werd. Intussen kiezen steeds meer mensen voor een elektrische 45 km auto. En dat is ook niet opvallend. De aanschafprijs is dan wel relatief hoog, maar het biedt allerlei voordelen. Denk aan droog, comfortabel, stil en veilig vervoer, geen gedoe met emissiezones in grote steden, lage onderhoudskosten, geen wegenbelasting, geen autorijbewijs nodig en geen APK. En de mogelijkheid de batterij gratis op te laden met elektriciteit die met behulp van eigen zonnepanelen is opgewekt.

Nieuw geïntroduceerd in 2023: De Ligier Myli

Bekend brommobielmerk Ligier biedt sinds begin dit jaar ook een volledig elektrische 45 km auto aan: de Ligier Myli. Nieuwprijzen starten vanaf ongeveer 15.000 euro. Er zijn vier verschillende modellen die naar eigen wens gepersonaliseerd kunnen worden. Standaard zijn alle modellen voorzien van stuurbekrachtiging, Android Auto of Apple Carplay en airconditioning. De Myli modellen G.OOD en I.DAEL bieden een actieradius van ruim zestig kilometer. De modellen E.PIC en R.EBEL komen dankzij de extended range tot wel bijna 125 kilometer ver op een acculading. Tot slot is het goed om te weten dat ook veiligheid steeds belangrijker wordt. De voertuigen zijn onderworpen aan een crashtest en uitgerust met diverse innovatieve veiligheidsfuncties.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren