Wat is een flixie?

door admin

Je hebt de term flixie weleens voorbij horen komen, maar je hebt je verder nooit afgevraagd wat dit nu precies is. Het woord flixie bestaat uit twee losse delen: fl en ixie. Fl verwijst naar een flitsapparaat en ixie naar een Dixie. Misschien krijg je nu wel een idee over wat het woord betekent. Een Dixie is een mobiel toilet, zoals je dat wel vaak tegenkomt bij bouwterreinen. Daarin kan vervolgens een verkeerscamera worden verstopt, zodat het verkeer alsnog in de gaten kan worden gehouden en er foto’s kunnen worden gemaakt van weggebruikers die de snelheidslimieten overschrijden. Misschien ben je zelf al wel langs een flixie gereden zonder dat het je opgevallen is!

De werking van flitspalen en het gedrag van automobilisten

Flitspalen worden gebruikt door handhavingsinstellingen om het verkeer in de gaten te houden en om verkeersovertreders te beboeten in het geval ze bijvoorbeeld de snelheidslimieten overschrijden. Dit doen ze door foto’s te maken met de flitspalen. Deze zijn vaak te herkennen aan de waarschuwingsborden waarmee ze worden aangekondigd, aan het logo dat erop gedrukt is of doordat ze worden genoemd door routeplanners die automobilisten in hun auto gebruiken. Alhoewel veel automobilisten op hun snelheid letten, zijn er ook altijd snelheidsduivels die de weg onveilig maken door met hoge snelheden door de straten te scheuren. Deze automobilisten zullen gegarandeerd worden opgemerkt door de flitspalen en een boete ontvangen. Dan zijn er ook automobilisten die vrij hard rijden, maar die precies voor de flitspaal hun snelheid verminderen om vervolgens, na de flitspaal, weer hard door te rijden. Een gewone flitspaal is dus niet onopvallend en daarom kan een flixie een beter alternatief zijn.

Waar wordt een flixie geplaatst?

Een flixie kan overal langs de weg worden geplaatst, omdat het een mobiel apparaat is. Het hoeft ook zeker niet met een stekker worden aangesloten aan een stroomvoorziening en mede hierdoor is het makkelijk verplaatsbaar. Het is alleen wel gek als je een flixie bijvoorbeeld langs de snelweg plaatst of op plekken waar je een toilet, want op het eerste gezicht ziet een flixie er gewoon uit als een toilet, niet zou verwachten. Daarnaast moet het ook op een nuttige plek worden geplaatst. Daarom kun je een flixie meestal verwachten bij een school of bij een bouwplaats. Je ziet ze ook steeds vaker terugkomen op de stoep in een drukke stad. Het belangrijkste doel van het plaatsen van een verkeerscamera is altijd het voorkomen van verkeersongevallen en het voorkomen dat mensen op bepaalde plekken te hard rijden.

De belangrijkste voordelen van een flixie

Een flixie brengt enkele voordelen met zich mee: 

  • snelheidsovertreders aanpakken
  • onopvallend
  • veilig verkeer

Met een flixie worden snelheidsovertreders aangepakt. Het rijden met elektrische auto’s zal een belangrijk onderdeel zijn van de toekomst. In een elektrische auto trek je vaak makkelijker op en behaal je al snel een hoge snelheid. Doordat een flixie onopvallend is, is de kans groter dat je geflitst wordt als je over de snelheidslimiet gaat. Let hier goed op, vooral tijdens het rijden in een elektrische auto. Gebruik de handige tools in je auto om het overschrijden van de snelheidslimiet te voorkomen. Je eigen rijgedrag zorgt voor veilige verkeerssituaties. En een flixie zorgt voor een beetje extra hulp hierbij, doordat snelheidsduivels gegarandeerd een boete ontvangen wanneer ze het verkeer onveilig maken door te hard te rijden.

De gevolgen van geflitst worden

De boetes die worden gegeven voor te hard rijden, zijn aardig fors. Je kunt hierbij denken aan 35 euro voor vijf kilometer per uur te hard rijden tot ruim 400 euro voor veertig kilometer per uur te hard rijden. Daarnaast zijn de gevolgen catastrofaal wanneer te hard rijden leidt tot onveilige situaties voor andere weggebruikers. Het is daarom belangrijk om je altijd aan de snelheid te houden die duidelijk wordt aangegeven op de verkeersborden. Zo voorkom je dat je hoge boetes krijgt en worden verkeersongelukken voorkomen.

Kan ik bezwaar maken?

Een verkeersboete is vaak terecht. Een flitspaal of een flixie maakt een foto van het kenteken van de auto waarin de verkeersovertreder rijdt en deze ontvangt vervolgens de boete. Er kunnen natuurlijk altijd situaties zich voordoen waardoor een verkeersboete onterecht lijkt. Je kunt dan altijd bezwaar maken. Je volgt hiervoor enkele stappen en je bezwaar zal vervolgens in behandeling worden genomen. Er moet echter wel sprake zijn van een geldige reden om de boete vervolgens te laten vervallen. Of de boete onterecht is, zul je na de afhandeling van je bezwaar te horen krijgen.

Een flixie als de oplossing voor verkeersovertredingen?

Een flixie is een slimme oplossing als het gaat om het opsporen van verkeersovertreders. Doordat het een onopvallend apparaat is en het dezelfde werking heeft als een gewone flitspaal, is het zeker een goede oplossing. Het zal alleen niet de oplossing zijn om alle verkeersovertreders aan te pakken. Je kunt een flixie niet overal neerzetten, omdat het op sommige plekken wel heel raar zou staan. Een toilet in de berm langs de snelweg? Dat zou een beetje raar zijn, omdat geen enkele automobilist op die plek uit zou stappen om er naar het toilet te gaan. In de toekomst zullen er nog andere creatieve manieren worden bedacht om de traditionele flitspalen aan te vullen. Een flixie is al wel goed bedacht!

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren