Wereldwijd 1.2 miljoen elektrische auto’s

door admin

Vorig jaar passeerde de verkoop van elektrische auto’s de mijlpaal van 1 miljoen, om dat jaar af te sluiten met 1.26 miljoen wereldwijd. In een ander rapport (IEA) kwam naar voren dat de verkoop en bouw van de nodige infrastructuur met 70% is gesteven. Een kritieke stap om de uitstoot van de transportsector te beperken.

Toekomst van de elektrische auto

Elektrische auto’s hebben op dit moment nog maar een 0.1% wereldwijd marktaandeel. In zeven landen maken ze meer uit dan 1% van de vloot. Het aantal elektrische auto’s heeft vanaf 2010 een groei ingezet, batterij aangedreven auto’s kende een iets grote groei dan de plug-in hybrides. Ruim 80 procent van het aantal elektrische auto’s wereldwijd rijden in Amerika, China, Japan, Nederland en Noorwegen. In zeven landen steeg het aandeel van de vloot boven de 1%, waaronder China waar het marktaandeel verdrievoudigde. Marktaandeel steeg naar 23% in Noorwegen en bijna 10% in Nederland. China’s groei van elektrische auto’s in 2015 maakt het de grootste markt wereldwijd, gevolgd door Amerika.

Het subsidiebeleid is de belangrijkste motor achter de groei van de elektrische auto. Initiatieven in Noorwegen en Nederland zoals een aankoopsubsidie, belastingvoordeel en toegang tot bepaalde wegen (Groene zones) stimuleert de verkoop in beide landen. Andere landen praten over initiatieven als tol vrijstelling of gratis parkeren met een elektrische auto. Bijna elk land heeft een uitlaat emissienorm ingesteld en werkt aan oplossingen. Niet alleen het aantal verkochte elektrische auto’s steeg in 2015, maar ook de infrastructuur voor deze auto’s steeg naar 1.45 miljoen eenheden tegenover 820.000 in 2014, en ongeveer 20.000 in 2010. Het aantal publieke oplaadpunten steeg met 71%, waarvan 63% meer snelladers.

Verkoop elektrische auto’s 2010-15

Het Global EV Outlook 2016 rapport bevat ook een analyse van de groei en het potentieel van de elektrische auto markt. Het daagt bij aan de resultaten van de onlangs vrijgegeven Energy Technology Perspectives 2016 – Tracking Clean Energy Report. Dit rapport benoemt de elektrische auto tot een van de drie belangrijkste schone energie technologieën om in 2025 te voldoen aan een duurzaam energiesysteem.

Volgens het rapport heeft er zich in de afgelopen 10 jaar een snelle kostprijs daling en prestatieverbetering voorgedaan (sinds 2008 zijn de kosten van de batterij met een factor vier gedaald en energiedichtheid is vervijfvoudigd). Betere technologie en schaalvoordeel belooft dat deze trend zich de aankomende jaren zal doorzetten.

Energiedichtheid batterij elektrische auto

Het inzetten op de elektrische auto is cruciaal voor het behalen van uitstoot doelstellingen, samen met meer gebruik van het openbaar vervoer en geoptimaliseerde stedelijke structuren om reisafstanden te verminderen. Het IEA “2 Degree Scenario” (2DS) in het Energy Technology Perspectives vereist ten minste 39% jaarlijkse, gemiddelde en aanhoudende groei om de 2025 doelstelling te behalen, voor het beperken van de wereldwijde temperatuurstijging.

Lees ook: Alles klopt bij de Renault Zoe

Het Electric Vehicle Initiative (IEA) streeft naar een nog veel ambitieuzere doelstelling en richt zich op 20 miljoen elektrische auto’s wereldwijd in het jaar 2020. Dit terwijl de “Paris Declaration on Electro-Mobility and Climate Change & Call to Action” spreekt over een doelstelling van 100 miljoen elektrische auto’s en 400 miljoen elektrische twee- en driewielers in 2030. Onder deze laatste categorie wordt verstaan: elektrische fietsen, speedbikes, elektrische scooters en elektrische motoren. De 2DS doet een oproep om voor het jaar 2050 alle twee- en driewielers te vervangen voor een elektrische variant. Een vijfde van de wereldwijde vloot van tweewielers is al vervangen. Het aandeel stijgt in China naar twee vijfde deel, waar het beleid ter bestrijding van verontreiniging een verbod legt op het gebruik van conventionele motoren in steden. Dit heeft de verkoop van elektrisch aangedreven tweewielers sterk doen stijgen. China is ook de wereldleider in elektrische bussen, met meer dan 170.000 op de weg.

Tip! Heb je een elektrische auto gekocht? Ga dan direct een goede autoverzekering afsluiten via een vergelijkingssite. Door een vergelijking te maken vind je gegarandeerd de goedkoopste autoverzekering.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren