Een elektrische auto financieren: wat zijn je opties?

door admin

Elektrische auto’s zijn duurzamer, bieden fiscale voordelen en worden bovendien betaalbaarder. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat steeds meer mensen hun brandstofauto vervangen door een elektrische variant. Desondanks blijft het een flinke investering en hebben veel mensen daarbij behoefte aan financiering. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden die stuk voor stuk hun eigen voor- en nadelen hebben.

Financieringsopties voor de elektrische auto

Als je een elektrische auto wil kopen, zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Je kunt de auto volledig zelf financieren, bijvoorbeeld met eigen spaargeld. Dit is de meest risicoloze optie, maar niet iedereen heeft voldoende spaargeld om een auto te kunnen kopen. Daarom kun je er ook voor kiezen om een autolening af te sluiten. Deze lening kun je aanvragen bij een bank of een andere kredietverstrekker. Je betaalt de auto dan in termijnen af, plus rente. Vooral die rente maakt het wat minder interessant, zeker nu de marktrente momenteel vrij hoog ligt.

Een derde optie is private lease. Bij private lease betaal je een vast bedrag per maand. In dat bedrag zitten vrijwel alle kosten, behalve bijvoorbeeld de kosten voor elektriciteit. Het voordeel hiervan is dat je weet waar je elke maand aan toe bent. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto weer in. Doordat auto’s steeds intelligenter worden en dus ook meer gegevens verzamelen, waarschuwen organisaties als Consumentenbond ervoor om alle data uit de auto te verwijderen voordat je deze inlevert. Anders zit de navigatie- en de belgeschiedenis mogelijk nog in de auto opgeslagen. Er komt met andere woorden wel wat bij kijken.

Financiering en betalingsproblemen bij elektrische auto’s

Als je een lening hebt afgesloten en je deze niet langer kunt aflossen, zal de kredietverstrekker eerst proberen om samen met jou een oplossing te vinden. Lukt dit niet, dan kan de kredietverstrekker een incassobureau inschakelen om het geld te innen. Dit kan leiden tot extra kosten. In het slechtste geval kan de kredietverstrekker naar de rechter stappen om beslag te leggen op je eigendommen. Daarom is het belangrijk om altijd in contact te treden met de kredietverstrekker als het niet lukt om meteen te betalen. Vaak zijn er namelijk nog oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld uitstel van betaling of een herziening van de lening.

Bij private lease ligt het anders. Als je dan niet meer kunt betalen, kan de leasemaatschappij de auto terugvragen. Dit komt omdat jij nooit eigenaar bent geworden van de auto, je mag deze enkel gebruiken. Dit kan bovendien vervelende gevolgen hebben. Zo kan het in de toekomst moeilijker zijn om een lening of een hypotheek te krijgen. Als de leasemaatschappij de auto terugneemt, wil dit niet zeggen dat je de openstaande schulden niet langer hoeft te betalen. De leasemaatschappij zal nog altijd kiezen voor een incasso traject en zal wellicht extra kosten in rekening brengen.

Bewust kiezen voor financiering

Bij het financieren van een elektrische auto is het belangrijk om goed te kijken naar je eigen financiële situatie. Ga vooraf na of je de maandelijkse kosten kan dragen, ook als je bijvoorbeeld je baan verliest of als de stroomprijzen opnieuw stijgen. Met een elektrische auto rijden is een prachtige stap naar een duurzamere wereld, maar het moet wel financieel haalbaar en verantwoord zijn. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent voordat je een keuze maakt. Kies eventueel voor een elektrische auto die beter betaalbaar is indien je twijfelt over de financiële haalbaarheid.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren