Als je al elektrisch rijdt, behoor je tot een voorhoede: in 2021 bestaat het Nederlandse wagenpark pas voor 3,1% uit elektrische voertuigen. Met de klimaatdoelstelling van 2 miljoen elektrische voertuigen in 2030 en alleen nog maar elektrische voertuigen in 2050 gaat het dus nog niet zo hard. Jij maakt als EV-er daarom deel uit van een groep die de toekomst scherp voor ogen heeft en een verantwoord voorbeeld geeft voor vervoer dat ons milieu niet verder schaadt. Op stroom rijden is immers veel minder belastend voor het milieu dan wanneer je nog steeds fossiele brandstoffen (benzine, diesel of gas) tankt. Dus je bent al erg goed bezig! Ben je je echter ook bewust van hoe groen de stroom is waarmee je je voertuig oplaadt? Zonneplan geeft daar een duidelijke uitleg van nog geen vijf minuten over, de moeite van het bekijken waard.
Stroom is niet altijd even groen
Veel mensen hebben de indruk dat alle stroom waar op de een of andere manier het predikaat ‘groen’ aan hangt even duurzaam opgewekt wordt, maar dat is niet het geval. Zo kan ‘groene’ stroom opgewekt worden in een kolencentrale, wat de meest vervuilende vorm van stroom oplevert die er nu is. Kerncentrales stoten weliswaar haast geen CO2 uit, maar leiden tot radioactief afval waar we geen oplossing voor weten en dat duizenden jaren schadelijk blijft. Ook waterkracht is niet altijd even duurzaam, omdat het vaak ecosystemen en de visstand verstoort. Hoe duurzaam stroomopwekking uit biomassa is, hangt sterk af van of de betreffende biomassa (hout, mest, rioolslib) of de grond waarop deze geteeld wordt nog voor een duurzamer doel gebruikt had kunnen worden of niet.
Slimme groene stroom
Echt groene stroom is natuurlijk hernieuwbare energie, dus de stroom die wordt opgewekt met behulp van wind en zon. Maar het waait niet altijd en evenmin schijnt de zon het hele jaar door en aan de opslag van hernieuwbare energie zijn ook weer nadelen verbonden. Het allerbeste voor het milieu én voor de eigen portemonnee is het verbruiken van hernieuwbare energie op het moment dat die wordt opgewekt en het aanbod dus hoog is. Dat noemen we ook wel slimme energie. De technologie is inmiddels zover dat je als eigenaar van een elektrisch voertuig een seintje krijgt via een app op het moment dat je het voordeligst kunt opladen. Dat is veelal overdag, terwijl het voertuig voor de deur of op de parkeerplaats van je werk staat. Door gebruik te maken van het laagste uurtarief op de momenten dat de meeste groene stroom wordt opgewekt, wordt het milieu maximaal ontzien en worden jouw uitgaves minimaal belast. Met recht een win-winsituatie!
Je hoeft er geen eigen zonnepanelen voor te hebben
Hoewel de kans groot is dat je als elektrisch rijder ook zonnepanelen hebt, hoeft dat natuurlijk niet en is het ook niet noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van slimme energie. In dat geval hoef je alleen een redelijk geprijsd lidmaatschap per maand te betalen, zonder opzegtermijn of -boete als het toch niks voor jou blijkt te zijn. En dan kun je gebruikmaken van de uurtarieven voor stroom én gas. Het wordt misschien wel een echte sport om je verbruik zo laag mogelijk te maken en de energie die je koopt zo goedkoop mogelijk te verwerven. Veel succes!