5 meest gestelde vragen bij het aanvragen van een laadpaal

door admin

De komende jaren gaan er steeds meer elektrische auto’s de weg op. Binnen de EU mogen vanaf 2035 zelfs enkel nog emissieloze auto’s worden verkocht. Dat betekent dat het aantal laadpalen de komende jaren flink moet groeien om de explosieve groei van het aantal elektrische voertuigen bij te kunnen benen. Ga je een openbare laadpaal aanvragen of kies je voor een laadpaal op eigen terrein? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen voor je.

1. Ik heb geen eigen oprit, kan ik dan toch een laadpaal plaatsen?

Het hebben van een eigen oprit is geen vereiste voor het plaatsen van een laadpaal. Dutchcharge.nl is een aanbieder die je verder helpt wanneer je geen eigen oprit hebt en wel je auto in de buurt wil opladen. Wanneer je de laadpaal niet op je eigen terrein kunt plaatsen kom je misschien in aanmerking voor een openbare laadpaal. Deze laadpaal wordt geplaatst door een aanbieder zoals Dutch Charge namens de gemeente. Je betaalt enkel het stroomtarief van de afgenomen stroom.

Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen voor je een openbare laadpaal kunt aanvragen:

  • Is er al een openbare laadpaal bij jou in de buurt? In sommige gemeenten dient er binnen 300 meter van jouw woning geen openbare laadpaal te staan.
  • Je bent in het bezit van, of kunt aantonen dat je op korte termijn in het bezit komt van, een elektrisch voertuig.
  • Je hebt geen mogelijkheid om een laadpaal te plaatsen op eigen terrein.

2. Zijn er vergunningen nodig om een laadpaal te installeren?

Wanneer de laadpaal geplaatst wordt op jouw eigen terrein is hiervoor geen vergunning vereist. Pas wanneer je een openbare laadpaal wil plaatsen komt hier papierwerk bij kijken. Kies jij voor het laten plaatsen van een openbare laadpaal, dan doe je er verstandig aan dit uit handen te laten nemen door een bedrijf als Dutch Charge. Dit kost niets, en zij zorgen ervoor dat de aanvraag goed verwerkt wordt zodat je zo snel mogelijk kunt genieten van een nieuwe laadpaal.

3. Hoe kan ik een laadpaal aanvragen?

Het aanvragen van een openbare laadpaal wanneer er een tekort aan laadpalen in uw buurt is kan geheel kosteloos. Welke stappen je hiervoor moet zetten is afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Iedere gemeente hanteert namelijk andere voorwaarden betreffende laadinfra. Eén ding is zeker, je kunt pas een aanvraag doen voor een openbare laadpaal wanneer er geen mogelijkheid is om deze te plaatsen op eigen terrein. 

De meeste gemeentes werken samen met een aanbieder zoals Dutch Charge voor het kosteloos plaatsen van laadpalen. Om te controleren hoe dat zit in jouw gemeente kun je kijken op de website van de gemeente. Daarna surf je simpelweg naar dutchcharge.nl en vul je het contactformulier in.

  1. Kan ik als huurder een laadpaal aanvragen?

Ook wanneer je een woning of appartement huurt kun je gebruikmaken van de laadpalen van Dutch Charge.

Ik huur een woning

Om een laadpaal bij jouw woning te laten plaatsen dien je de stappen te volgen voor het aanvragen van een openbare laadpaal. 

Ik huur een appartement

Wanneer je in een appartement woont kan het zo zijn dat er een parkeerplaats naast het gebouw is, of dat er sprake is van een parkeergarage. In beide gevallen is het mogelijk om hier laadpalen te laten plaatsen. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met je VvE, zodat zij kunnen peilen of er ook vanuit andere bewoners interesse is in het plaatsen van laadpalen. 

  1. Hoe lang duurt het proces van het aanvragen tot het daadwerkelijk installeren van de laadpaal?

Hoe lang het duurt voordat de openbare laadpaal daadwerkelijk geplaatst is hangt af van de gemeente. Over het algemeen kunnen we stellen dat na goedkeuring de laadpaal (of laadpalen) binnen 5 weken geplaatst worden, waarna er nog nieuwe bebording moet worden geplaatst. 

Andere vragen?

Ben jij al klaar om een openbare laadpaal aan te vragen? Wanneer je nog andere vragen hebt over het plaatsen van een laadpaal helpt Dutch Charge je graag verder.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren