De APK controle op de werking van het roetfilter

door admin

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is een verplichte keuring voor voertuigen in Nederland die bedoeld is om de verkeersveiligheid te verhogen en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Een van de onderdelen van de APK is de controle op de werking van de roetfilter.

Wat is een roetfilter?

Een roetfilter, ook wel dieselpartikelfilter (DPF) genoemd, is een filter dat zich bevindt in de uitlaat van een dieselvoertuig. Het filter is bedoeld om fijnstofdeeltjes, die ontstaan bij de verbranding van diesel brandstof, uit de uitlaatgassen te filteren. Deze deeltjes zijn slecht voor de gezondheid en de luchtkwaliteit.

Hoe wordt een roetfilter gecontroleerd?

Om de werking van de roetfilter te controleren, wordt bij de APK een fijnstofmeting apk uitgevoerd. Hierbij wordt gemeten hoeveel fijnstofdeeltjes er nog achterblijven in de uitlaatgassen, na dat de roetfilter heeft gefilterd. Als er teveel deeltjes achterblijven, kan dit duiden op een defect of verstopping van de roetfilter. In dat geval zal de APK-keurmeester het voertuig afkeuren en zal het roetfilter gerepareerd of vervangen moeten worden.

Het is daarom belangrijk om het roetfilter regelmatig te laten reinigen of vervangen, om ervoor te zorgen dat het filter optimaal blijft werken. Hierbij kan je denken aan een roetfilter additief. Dit is een vloeistof die bij de brandstof wordt toegevoegd en ervoor zorgt dat de roetdeeltjes in het filter worden afgebroken.

Hoe je dieselauto voorbereiden op een APK keuring?

Er zijn een aantal stappen die je kan nemen om je dieselauto voor te bereiden op een APK keuring:

Laat de roetfilter regelmatig reinigen of vervangen: een van de onderdelen van de APK is de controle op de werking van de roetfilter, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze in goede staat is. Je kan de roetfilter laten reinigen of vervangen bij een professioneel bedrijf of een erkend garagebedrijf.

Maak gebruik van een roetfilter additief: dit is een vloeistof die bij de brandstof wordt toegevoegd en helpt bij het afbreken van roetdeeltjes in het filter. Dit kan helpen om de werking van de roetfilter te verbeteren en de kans op problemen tijdens de APK te verkleinen.

Houd de software van uw voertuig up-to-date: sommige voertuigen hebben software-updates die de uitstoot van schadelijke stoffen kunnen verminderen. Controleer of er updates beschikbaar is voor je voertuig en laat deze installeren voordat je naar de APK gaat.

Controleer de bandenspanning en remmen: let erop dat de bandenspanning op het juiste niveau is en dat de remmen in goede staat zijn. Dit zijn beide onderdelen die gecontroleerd worden tijdens de APK.

Maak uw voertuig schoon: een schoon voertuig maakt het makkelijker voor de keurmeester om de onderdelen te controleren. Maak daarom zowel de binnen- als buitenkant van je voertuig grondig schoon voordat je naar de APK gaat.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren