Een autostoel aanschaffen: waar moet je op letten?

door admin

In Nederland is het hebben van een goedgekeurde autostoel verplicht. Veiligheid is daarbij erg belangrijk, maar natuurlijk spelen gebruiksvriendelijkheid en comfort ook een grote rol. Bij het uitzoeken van de autostoel zijn er dus verschillende keuzes die je moet maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van de juiste autostoel.

Voorwaarts of achterwaarts plaatsen

Het is het veiligst om de autostoel achterwaarts te plaatsen. De reden hiervoor is dat de kans op letsel dan een stuk kleiner is dan wanneer de autostoel voorwaarts is geplaatst. Aanbevolen wordt om pas een autostoel voorwaarts te plaatsen als je kind zwaarder is of met zijn of haar hoofd boven het zitje uitkomt. Er bestaan overigens ook autostoelen die zowel achterwaarts als voorwaarts geplaatst kunnen worden. Je hoeft dan dus niet een nieuwe aan te schaffen als je kindje te groot wordt voor de stoel die achterwaarts geplaatst wordt.

Lees ook: https://mijnelektrischeauto.nl/elektrische-auto-leasen/

Bevestiging van de autostoel

Wat betreft de bevestiging van de autostoel, is er keus uit de gordelbevestiging of een isofix-bevestiging. Als de driepuntsgordel aanwezig is in de auto, kun je deze gebruiken voor het autostoeltje. Je moet er dan wel goed voor zorgen dat de stoeltjes echt goed worden vastgezet en de gordel optimale bescherming geeft. Het is veiliger om te gaan voor de isofix-bevestiging. Deze bevestiging is bovendien gemakkelijker in het gebruik dan de gordelbevestiging. Dat komt omdat bij de isofix-bevestiging het autostoeltje met bevestigingshaken verankerd wordt aan de carrosserie van de auto. Je kunt aan de hand van een groene indicator dan zien of de autostoel op de juiste manier is bevestigd.

Plaats van de autostoel

Er zijn verschillende plekken in de auto waar je het autostoeltje kunt plaatsen. Een veilige plaats is in het midden op de achterbank, omdat de kans op letsel na een ongeluk hierbij het kleinst is. Je kunt de stoel ook rechts achter op de bank plaatsen. Op die manier kun je als bestuurder je kindje het best in de gaten houden. Als er ook een bijrijder aanwezig in de auto is, is het echter veiliger om je kindje achter de bestuurder te plaatsen. Ook is het mogelijk de autostoel voorin op de bijrijdersstoel te plaatsen. Dat is bijvoorbeeld een optie als de achterbank omlaag is geklapt. Aangeraden wordt in dat geval om de stoel zelf zo ver mogelijk naar achter te schuiven. Ook moet je de airbag uitschakelen wanneer het autostoeltje achterwaarts geplaatst is.

Bekleding van de autostoel

We raden aan om bij de autostoel afneembare kleding aan te schaffen. Het voordeel daarvan is namelijk dat je deze kunt wassen of in de wasmachine kunt doen. Handig wanneer je kind iets heeft gemorst of geknoeid!

Succes met het uitzoeken van de juiste autostoel. We wensen je veel veilige kilometers!

Lees ook: https://mijnelektrischeauto.nl/smart-charging/

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren