Helemaal elektrisch, zowel in de auto als op de fiets!

door admin

Steeds meer mensen laten bij de keuze voor bepaald vervoer duurzaamheid meespelen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de verkoop van zowel elektrische auto’s als elektrische fietsen een flinke vlucht genomen heeft. En dat het daarbij niet om een óf/óf-constructie hoeft te gaan, is ook duidelijk. Niet elke afstand en bestemming lenen zich immers voor vervoer per auto of juist per fiets. Voor eigenaren van een elektrisch voertuig kan een elektrische fiets daarom een welkome aanvulling zijn.

Aanbod van elektrische fietsen is enorm

Als fietsland is het aanbod van elektrische fietsen op de Nederlandse markt groter dan waar ook ter wereld. Al vanaf een paar honderd euro zijn er nieuwe exemplaren te koop, voor rond de duizend euro heb je een mooie middenmoter en natuurlijk zijn er ook modellen van enkele duizenden euro’s. Uiteraard zitten er (grote) verschillen tussen deze fietsen en één van de belangrijkste heeft met de capaciteit en kwaliteit van de accu te maken: hoe meer kwalitatieve batterijcellen er in de accu zitten, hoe verder je ermee kunt fietsen en hoe langer hij meegaat.

Welke opties zijn er qua fietsaccu?

De keuze voor een bepaalde fiets(accu) heeft te maken met je budget en ook met de afstanden. Voor korte ritjes is een accu van een A-merk niet per se nodig, maar als je er lange fietstochten op wil maken, is het een ander verhaal. Dan kan het de investering in een duurdere maar betere accu waard zijn. Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van twee accu’s, waardoor je altijd een opgeladen extra accu mee kunt nemen en je je actieradius verdubbelt. Let wel op het gewicht van zo’n extra accu, want dat kan best oplopen. Naast een meerprijs voor een accu met meer batterijcellen van een hoge kwaliteit, betaal je soms ook voor de naamsbekendheid van bepaalde merken. Informeer je daar dus goed over, want vaak is er een goedkoper alternatief dat dezelfde kwaliteit biedt als het bekendere merk.

Wat als de accu versleten is?

Zelfs de beste accu’s hebben een kortere levensduur dan de rest van je elektrische fiets. Een nieuwe accu kopen kan altijd, maar is behoorlijk duur en bovendien niet het meest duurzaam. Je kunt echter ook kiezen voor fietsaccu reviseren: daarbij wordt de kunststof behuizing van de originele accu netjes geopend en worden de batterijcellen vervangen. Je kunt er dan zelfs voor kiezen om de capaciteit uit te breiden, waardoor je na revisie verder met de fiets kunt rijden dan bij aankoop. Op die manier heb je weer jarenlang plezier van je elektrische fiets met een minimum aan afval en verspilling!

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren