Het gebruik van zonnepanelen om een elektrische auto op te laden

door admin

Auto’s aangedreven door zonne-energie bieden een niveau van milieuvriendelijkheid die eigenlijk niet te evenaren is. Zit je er aan te denken om zonnepanelen aan te schaffen en ben je benieuwd hoe je de opgewekte energie ook kunt gebruiken voor het opladen van jouw elektrische auto? Dan komt dat goed uit! We hebben alles wat je moet weten over dit proces voor je op een rijtje gezet, zo kun jij je CO2-voetafdruk nog verder te verkleinen.

Hoe werkt het?

Wanneer je de stekker van de auto in het stopcontact steekt om op te laden, stroomt de elektriciteit van het elektriciteitsnet via de accu van de auto om de verschillende systemen van stroom te voorzien. Het gebruik van zonnepanelen om een elektrische auto op te laden werkt op een vergelijkbare manier – behalve dat de panelen de elektriciteit produceren uit zonlicht. Eerst absorberen de panelen licht van de zon en breken dit af in elektronen. De elektronen worden vervolgens via het elektriciteitsnet naar de auto getransporteerd. Deze elektriciteit laadt de batterij van de auto op en voedt de systemen van de auto.

3 dingen om op te letten bij het kopen van zonnepanelen om een auto op te laden

Je moet er zeker van zijn dat de panelen sterk genoeg zijn om de accu van een auto volledig op te laden. De panelen moeten in staat zijn het wattage te produceren dat nodig is om de accu van een auto volledig op te laden. Deze informatie is meestal te vinden op de specificaties van de auto. Je moet ook rekening houden met de grootte van het paneel en de blootstelling aan de zon in de omgeving. In het ideale geval moeten de panelen groot genoeg zijn om de accu van een auto in één dag volledig op te laden. Maar je kunt ook kiezen voor een solar overkapping of een carport met zonnepanelen.

Voordelen van elektrische auto’s aangedreven door zonnepanelen

Ten eerste zijn zonnepanelen een hernieuwbare energiebron – in tegenstelling tot de elektriciteit die je van het elektriciteitsnet krijgt. Dit betekent dat je schone energie produceert en jouw CO2-voetafdruk verkleint. Wanneer je de auto oplaadt met zonnepanelen, heb je daarnaast de mogelijkheid om het laadproces te controleren zodat de accu van de auto nooit overladen wordt. Een ander groot voordeel is dat het op lange termijn ook veel financieel voordeel op kan leveren. Het aanschaffen van zonnepanelen is een flinke investering, maar je zult al snel merken dat je maandelijks veel minder kwijt bent aan elektriciteit omdat je dit zelf opwekt. 

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren