Hoe voorkom je een lege accu?

door admin

We kennen allemaal de situatie waarin een auto aan een andere auto werd  gekoppeld om de ene auto weer aan de praat te krijgen. Niets is zo vervelend om met een lege accu op een parkeerplaats of ergens anders te staan. De accu zorgt ervoor dat de motor blijft draaien en dat de auto naar behoren werkt. Maar hoe voorkom je nu een lege accu?

Krijg op tijd een melding

De levensduur van een accu is afhankelijk van het type accu, het klimaat, de temperatuur, gebruik en onderhoud. Kou en lage temperaturen hebben namelijk een negatieve invloed op de levensduur, daarentegen zorgt een goed onderhouden accu voor een langere levensduur. Als je de accu goed op spanning houdt kan de accu langer mee gaan. Met behulp van een acculader kan je ervoor zorgen dat accu netjes boven de 12,6V blijft. Hoe weet je nou dat je accu onderhoud nodig hebt? Dat kan door gebruik te maken van uitlees apparatuur. Met auto lees apparatuur kun je meldingen uitlezen, bijvoorbeeld als er waarschuwing-lichtjes brabden of als de accu leeg is. 

Factoren die zorgen voor een lege accu

Naast het onderhoud van de accu heeft het gebruik veel invloed op de levensduur van de accu. Als een auto vaak stil staat en maar korte ritjes maak is een accu sneller versleten. Over het algemeen ligt de gemiddelde levensduur van een accu tussen de 3 tot 6 jaar. Wanneer je een nieuwe accu moet aanschaffen heb je de keuze uit verschillende soorten accu’s. Er zijn verschillende soorten autoaccu’s, zoals loodzuuraccu’s, AGM-accu’s, lithium-ionaccu’s, gelaccu’s en SLI-accu’s.  

Onderweg met een volle accu

De laadtijd van de een accu heeft te maken met veel aspecten. Zo is het afhankelijk van de accu en de lader. Mocht je een grote accu hebben en een lichte lader dan kan dit erg lang gaan duren. Gelukkig is er wel een vuistregel die je kunt aanhouden om te berekenen hoelang het ongeveer duurt voordat een lege accu weer geheel is opgeladen. De vuistregel is dat je de batterijcapaciteit moet delen door het maximale laadvermogen van je acculader en hier 4 uur bij op moet tellen. Met een volle accu kun je gelukkig weer een heel eind vooruit, tijdens het rijden blijft de accu zichzelf opladen. Ook kan een uitlees apparaat laten zien hoe vol jouw accu is. Zolang je niet vergeten om de lichten uit te doen tijdens het parkeren en de deuren goed dicht te doen kun je met een volle accu gemakkelijk een lange reis maken en veilig terug thuis komen.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren