Nog subsidie voor elektrische auto? Zo werkt het in 2023

door admin

Ben je van plan om nog dit jaar een elektrische auto aan te schaffen? Goed nieuws! Als je een nieuwe of tweedehands elektrische auto koopt, kom je in 2023 in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. In dit artikel leggen we uit waar je aan moet voldoen en met welke zaken je rekening moet houden als je de subsidie wilt aanvragen.

Hoe hoog is de subsidie?

Helaas kosten elektrische auto’s nog altijd meer dan de meeste auto’s met een verbrandingsmotor. Gelukkig dekt de SEPP-subsidie een deel van de aanschafkosten. Met deze tegemoetkoming wil de Nederlandse overheid elektrisch rijden stimuleren en de uitstoot van broeikasgassen tegengaan. 

In totaal heeft de overheid dit jaar 67 miljoen euro beschikbaar gesteld voor nieuwe elektrische personenauto’s en 32,4 miljoen euro voor tweedehands elektrische personenauto’s. Zolang het potje nog niet leeg is en je voldoet aan de voorwaarden dan ontvang je € 2.950 tegemoetkoming bij een nieuwe elektrische auto en € 2.000 bij een elektrische occasion.

Aan deze voorwaarden moet je voldoen

Als je in aanmerking wilt komen voor subsidie voor een elektrische auto in 2023, moet je onder andere voldoen aan deze eisen:

 1. Je kunt de subsidie alleen aanvragen als particulier. De tegemoetkoming is dus niet beschikbaar voor een auto van de zaak.
 2. Je moet een geldig woonadres hebben in Nederland.
 3. De auto is 100% elektrisch en heeft een actieradius van minimaal 120 kilometer.
 4. De schriftelijke koopovereenkomst is gesloten op of na 1 januari 2023. De auto stond dus niet vóór 1 januari al op jouw naam.
 5. De auto moet op naam van de subsidieontvanger komen te staan. Hij hoeft overigens nog niet op naam te staan op het moment dat je de subsidie aanvraagt.
 6. De auto heeft ten tijde van de tenaamstelling een catalogusprijs van tussen de € 12.000 en € 45.000.
 7. De auto moet minimaal drie jaar onafgebroken op naam van de subsidieontvanger staan.

Zo vraag je de subsidie aan

Je kunt via de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een aanvraag indienen. Je hebt hiervoor deze gegevens nodig:

 • Naam
 • Adres
 • E-mailadres
 • Burgerservicenummer (BSN)
 • Informatie over het merk, model en type personenauto
 • Datum van ondertekening koopovereenkomst
 • Bankrekeningnummer (IBAN)

Als je alle gegevens bij de hand houdt, is de aanvraag zo gebeurd. Je doorloopt een paar stappen die tijdens het proces duidelijk worden beschreven. De RVO beslist vervolgens of je in aanmerking komt voor de subsidie. Bij akkoord zul je de tegemoetkoming na levering van de auto ontvangen. Je krijgt een brief met daarin beschreven de termijn waarbinnen je de subsidie kunt verwachten. Zo makkelijk is het.

Subsidie voor elektrische auto in 2024

Is het potje op en kun je geen subsidie meer aanvragen in 2023? Gelukkig kun je ook volgend jaar aanspraak maken op de tegemoetkoming wanneer je een nieuwe of een tweedehands elektrische auto koopt. Voor zover bekend is 2024 het laatste jaar waarin de regeling bestaat. Bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto ontvang je volgend jaar €2.550. Bij een occasion blijft de tegemoetkoming op € 2.000 staan.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren