Inhoudsopgave
Vanaf begin deze maand is het voor automobilisten met een oude auto verboden om op doordeweekse dagen in het centrum van Parijs te rijden. Het verbod omvat auto’s gemaakt voor het jaar 1997 en motoren voor het jaar 2000, en werd in het leven geroepen om de strijd aan te gaan met luchtvervuiling in de Franse hoofdstad. Wie zich niet aan de nieuwe regel houdt kan een boete van 35 euro tegemoet zien. In de weekenden zijn de oude auto’s wel toegestaan.
Aankondiging
Vorig jaar werd de aankondiging gedaan. Het verbod is een van de zwaarste maatregelen ooit genomen door een Europese stad om de luchtvervuiling terug te dringen. Naar verwachting zullen meerdere Europese steden volgen. Alle auto’s worden voorzien van een gekleurde stikker die overeenkomt met een uitstoot categorie van een tot zes. De boete zal begin volgend jaar worden verhoogd naar 68 euro.
Protest
Parijs heeft al vaker een tijdelijk verbod uitgebracht op oude auto’s, dit permanente verbod op oude auto’s zorgde echter voor veel protest. Klassieke auto eigenaren vreesden dat, onder andere de iconische Citroën 2CV’s die vaak gebruikt wordt voor de shuttle toeristen, niet langer toegestaan zijn in de straten van Parijs. De Fédération Française des Véhicules d’Epoque (FFVE) verzamel auto organisatie is recentelijk op bezoek geweest bij de burgemeester om er voor te zorgen dat de oldtimer wordt ontzien. Auto’s die ouder zijn dan 30 jaar en een oldtimer stikker hebben worden gespaard en mogen in de stad blijven rijden. Het bestuur van de FFVE hoopt dat dit wordt uitgebreid naar nieuwere auto’s die ook onder de categorie “verzamel auto” vallen.
Een andere groep die het verbod bekritiseerd is 40 Million Drivers, een vereniging die vindt dat met de nieuwe regel de arme en werkende middenklasse automobilisten worden gediscrimineerd. Pierre Chasseray, de directeur vertelde dat de meeste Franse automobilisten hun oude auto behouden, omdat ze geen nieuwe kunnen veroorloven, en het openbaar vervoer slechts een gedeeltelijke oplossing biedt. Christophe Najdovsky, minister van openbaar vervoer en publieke ruimtes zegt dat meeste Parijzenaren met een laag inkomen helemaal geen auto bezitten en dankbaar gebruik maken van het openbaar vervoer in de stad. Volgens hem heeft het verbod op een doordeweekse dag invloed op slechts 1.000 van de 600.000 auto’s die dagelijks door het centrum van Parijs rijden.
Openbaar vervoer
Parijs heeft een robuust en groeiend openbaar vervoer netwerk. Dat bestaat uit conventionele oplossingen zoals metro’s en trams, maar het is ook mogelijk om een fiets of elektrische auto te huren. Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs heeft voor de aankomende jaren vergaande plannen om inwoners meer gebruik te laten maken van alternatieve en duurzame vervoersmiddelen. Het is geen geheim dat Hidalgo het liefst alle dieselauto’s verband uit de stad. Naar verluidt overweegt ze een verbod op alle verbrandingsmotor auto’s die voor het jaar 2010 zijn geregistreerd. Dit verbod staat gepland voor het jaar 2020.
De oplossing uit London
Steeds meer Europese steden voeren een strenger milieubeleid. De gevolgen daarvan zijn al merkbaar, zoals hierboven in Parijs. Voor de taxibranche vraagt dat om maatregelen. De Britste taxiproducent London Taxi Company (LTC) heeft een oplossing in de vorm van een elektrische taxi!
LTC staat bekend om de Londonse ‘black cab’ en investeert de komende jaren 300 miljoen pond, ongeveer 350 miljoen euro, in onder meer het ontwikkelen van nieuwe producten voor de Europese markt. Het bedrijft hoopt in 2018 een elektrische taxi te introduceren in de regio Amsterdam. Het nieuwe model – de TX5 – is nog in ontwikkeling en heeft wat design betreft veel weg van de iconische Austin FX4 uit de jaren ’50 (de ‘black cab’). De elektrische taxi is gemaakt op een aluminium spaceframe en heeft een lichtgewicht carrosserie. Onder het mooie design schuilt een elektrische aandrijflijn met range-extender (1,5 liter driecilinder benzinemotor) die de accu kan opladen indien er niet direct een oplaadpunt beschikbaar is. De TX5 heeft zes zitplaatsen en een ruime, lichte cabine met oplaadpunten voor mobiele apparaten. Mensen met een rolstoel kunnen ook mee. Het bedrijf wil met de TX5 een bijdrage leveren aan het terugdringen van de schadelijke uitstoot in binnensteden en tegelijkertijd taxi-operators helpen hun operationele kosten te verlagen. De productie van de TX5 zal in 2017 van start gaan in een nieuwe faciliteit in de buurt van Coventry, in het Verenigd Koninkrijk.
Subsidieregeling Den Haag
Ook Den Haag werkt aan een schonere binnenstad en voert daarom een nieuwe subsidieregeling in voor de aanschaf van elektrische auto’s. De regeling geldt voor particulieren en bedrijven. Ook taxibedrijven komen dus in aanmerking. Op een elektrische personenauto, bedrijfsauto of taxi krijgt de koper een subsidie van 5.000 euro van de gemeente Den Haag. Bij een tweedehands auto’s geldt een subsidieregeling van 3.000 euro. Plug-in hybrides doen niet mee en je moet wel in Den Haag wonen. De gemeente heeft 600.000 euro beschikbaar gesteld voor de eenjarige regeling; waarvan 400.000 euro voor bestelwagens en taxi’s. De regeling loopt tot eind 2017 of tot wanneer het subsidiepotje leeg is. Den Haag hoopt met de subsidieregeling in recordtempo het aantal elektrische auto’s te laten toenemen.