Wanneer stap jij over naar elektrisch rijden?

door admin

Om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken zullen we onze CO2-uitstoot enorm moeten verlagen. Iedereen kan daar zijn steentje aan bijdragen. Een van de meest effectieve manieren om dat te doen is door elektrisch te gaan rijden. Overweeg je om een elektrische auto te kopen of te leasen? Hier zetten we twee belangrijke dingen voor je op een rij, waaronder een passende autoverzekering afsluiten.

1. Kies de juiste autoverzekering

De dagwaarde van elektrische auto’s ligt over het algemeen vrij hoog. Als je een elektrische auto wil kopen is het dan ook belangrijk dat je een goede autoverzekering kiest. Een all risk-dekking is sterk aan te raden. Hiermee ben je niet alleen verzekerd tegen de schade die je onderweg aan anderen kunt veroorzaken: ook de schade aan je eigen auto wordt gedekt. Denk bijvoorbeeld aan ruitschade en schade door een aanrijding, zelf als het je eigen schuld is.

Zorg ook dat je laadpaal goed verzekerd is. Je kunt deze meeverzekeren met je opstalverzekering. Een laadpaal valt voor verzekeraars namelijk onder je woning en niet onder je autoverzekering.

2. Kies de juiste elektrische auto

Er bestaan drie soorten elektrische auto’s: volledig elektrisch, hybride, en plug-in hybride. Welke soort het beste bij je past, is afhankelijk van je wensen en je rijgedrag.

Hybride

Een hybride auto rijdt op stroom maar heeft ook een verbrandingsmotor. Je kunt dus ook op traditionele brandstof rijden, zoals benzine. De verbrandingsmotor laadt de accu tijdens het rijden op. Hierdoor hoef je de auto nooit op te laden. Er zijn twee types hybride wagens. Een mild hybrid rijdt nooit alleen op stroom: de elektrische motor wordt alleen gebruikt om de verbrandingsmotor te ondersteunen. De full hybrid doet dit wel: hiermee kun je met beperkte snelheid en op korte afstanden volledig op stroom rijden.

Plug-in hybride

Ook de plug-in hybride heeft zowel een elektrische motor als een verbrandingsmotor. Alleen kun je deze wagen wél opladen. De herlaadbare batterij van een plug-in is aanzienlijk groter dan die van een mild of full hybrid. Korte afstanden van ca. 30 km kun je daarom prima afleggen op stroom. Vanwege de innovatieve technologie zijn deze wagens over het algemeen iets duurder dan de meeste hybrides. En als je zo veel mogelijk elektrisch wil rijden, dan moet je thuis of op werk over een laadpaal beschikken. Maar daar staat tegenover dat je minder CO2 uitstoot dan met een gewone hybride.

Volledig elektrisch

Volledig elektrische auto’s rijden alleen op stroom en zijn daarmee het meest milieuvriendelijk. Je stoot namelijk geen CO2 uit. Een van de meest genoemde nadelen is het prijskaartje. Hier staat tegenover dat je lage onderhoudskosten hebt vanwege de beperkte kans op slijtage. Bovendien is stroom een stuk goedkoper dan brandstof. Ook kun je gebruikmaken van diverse fiscale voordelen. Zo kun je in aanmerking komen voor subsidie en hoef je (voorlopig) geen wegenbelasting of BPM te betalen.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren