Welke belastingen moet je betalen voor je nieuwe auto? 

door admin

Laten we het even hebben over het kopen van een nieuwe auto, want laten we eerlijk zijn, het is een van die geweldige momenten in het leven, toch? Naast al die opwinding, komen ook wat minder leuke zaken om de hoek kijken, zoals financiële verantwoordelijkheden. Weet je, die dingen waar je echt op moet letten. In dit artikel gaan we het hebben over de belastingen die je moet ophoesten voor je nieuwe bolide, en hoe je daar een beetje slim mee om kunt gaan bij het maken van je keuze. Het laatste wat je wilt is dat je je blauw betaalt, toch? Dus leun achterover, neem een slokje van je koffie, en laten we ervoor zorgen dat je helemaal klaar bent en geen cent te veel betaalt voor die glimmende nieuwe auto van je dromen!

Belasting van personenauto’s

Een van de belastingen die betaald moet worden bij de aanschaf van een nieuwe auto is de BPM, oftewel de belasting op personenauto’s en motorrijwielen. De hoogte van de BPM is afhankelijk van verschillende factoren zoals de CO2-uitstoot van de auto, het gewicht en de catalogusprijs. Hoe hoger de CO2-uitstoot van de auto, hoe meer BPM je moet betalen. Gelukkig zijn er online tools zoals een BPM calculator die je kunnen helpen bij het berekenen van de BPM  voor jouw specifieke auto. Naast de BPM moet je ook rekening houden met de fiscale bijtelling, vooral als je van plan bent de auto zakelijk te gebruiken. De fiscale bijtelling is een bijtelling op je inkomen voor het privégebruik van de zakelijke auto. De hoogte van deze bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto en kan variëren van 4% tot 22%.

Wegenbelasting

De wegenbelasting, ook wel bekend als die maandelijkse kostenpost waar je niet onderuit komt. Het bedrag dat je moet ophoesten hangt af van het gewicht en de CO2-uitstoot van je auto, plus de provincie waar je in woont. Gelukkig kan je tegenwoordig gewoon online uitzoeken hoeveel je precies moet dokken op basis van je kenteken. Maar hier komt het punt, dit zijn van die terugkerende jaarlijkse kosten die je niet moet vergeten in je budget planning. Het kan behoorlijk verschillen afhankelijk van de specs van je auto. Dus, ja, het is weer een van die dingen waar je op moet letten bij het kiezen van je nieuwe bolide. Het is niet alleen de aanschafprijs die telt..

Belasting toegevoegde waarde

Bij de aanschaf van een nieuwe auto moet je ook rekening houden met de BTW, oftewel de belasting toegevoegde waarde. De BTW is een percentage van de aanschafprijs van de auto en wordt in Nederland standaard berekend op 21%. Dit bedrag moet je dus bovenop de aanschafprijs van de auto betalen. Als je de auto zakelijk aanschaft, kun je de BTW vaak terugvorderen als voorbelasting. Naast de bovengenoemde belastingen moet je ook rekening houden met eventuele milieubelastingen voor je nieuwe auto. Zo kan er een CO2-heffing van toepassing zijn op auto’s met een hoge CO2-uitstoot, en in sommige steden geldt er ook een fijnstof toeslag voor auto’s die veel fijnstof uitstoten. Het is belangrijk om je goed te informeren over deze belastingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren