Elektrisch rijden? Hier moet je op letten

door admin

In het Nederlands straatbeeld zie je tegenwoordig steeds meer elektrische wagens verschijnen. Alle bekende automerken hebben diverse elektrische modellen op de markt gebracht en in 2030 wil de Nederlandse overheid volledig naar elektrische auto´s overschakelen. We leggen je daarom graag uit wat een elektrische wagen juist is en waar je rekening mee moet houden tijdens het elektrisch rijden.

Wat is een elektrische wagen?

Een elektrische auto is een wagen met een elektromotor. Als we het over elektrische wagens hebben, richten we ons op de volledig automatische auto’s. Tegenwoordig bestaan er namelijk ook heel wat hybride wagens. Een hybride heeft zowel een standaard verbrandingsmotor als een elektromotor. Een plug-in hybride wordt, net zoals een volledige elektrische wagen, aan een laadpaal opgeladen. Met deze wagens kan je ongeveer 40 tot 60 km elektrisch rijden. Vanaf dit moment zal de benzinemotor het overnemen. Een elektrische wagen bestaat enkel uit een elektromotor en deze auto´s moet je met een laadkabel aan een laadpaal opladen.

Wat zijn de voordelen van elektrische wagens

Aan elektrisch rijden zijn heel wat interessante voordelen verbonden. Eerst en vooral rijdt een elektrische auto ontzettend rustig. Alle elektrische wagens zijn automaten. Dit betekent dat je niet voortdurend van pedaal hoeft te wisselen en dat je heel wat ontspannender aan het stuur zit. Verder zijn elektrische wagens ook beter voor het milieu. Deze wagens stoten namelijk veel minder schadelijke stoffen uit. Als je de wagen ook nog eens met groene stroom oplaadt, is de impact op het klimaat zo goed als onbestaande. Ten slotte is elektrisch rijden ook financieel erg interessant. Elektriciteit kost minder dan benzine en ook de onderhoudskosten zijn beduidend lager.

Het opladen van een elektrische wagen

Bij standaard wagens kan je snel even tanken en weer verder rijden. Elektrische wagens werken net iets anders. Deze wagens moeten namelijk op tijd opgeladen worden. Je moet voldoende oplaadtijd vrijmaken en je moet rekening houden met de locatie van oplaadpunten, al is dit met een laadpaal voor thuis snel opgelost. Het laden van een elektrische wagen duurt ongeveer 5 tot 10 uur. Bij voorkeur doe je dit op momenten dat je de auto niet nodig hebt, zoals ‘s nachts of tijdens je werkuren. Op deze manier kan je de batterij volledig opladen en breng je de kwaliteit van het accu niet in gevaar.

Een laadkabel kopen: hoe doe je dat?

Om een elektrische wagen op te laden, heb je een laadkabel voor elektrische auto’s nodig. Een laadkabel is een rubberen kabel met aan beide uiteinden een stekker. Eén van deze stekkers wordt gebruikt om de kabel aan de laadpaal te bevestigen. Aan de andere kant bevindt zich de stekker die in de auto geplugd wordt. Het kan om een type 1 of een type 2 stekker gaan. Een type 1 stekker vind je voornamelijk in Amerikaanse en Japanse voertuigen terug. De type 2 laadkabels passen dan weer op de Europese modellen. Voor je een laadkabel aankoopt, moet je duidelijk weten om welk model het gaat, wat de maximale stroomsterkte is en welke lengte je nodig hebt.

Hoe zit het met laadpalen?

Tegenwoordig vind je overal laadpalen terug. Deze publieke laadpalen zijn voor iedereen toegankelijk en meestal is het gebruik van deze palen gratis. Sommige publieke laadpalen zijn zogenaamde snellaadpalen. Snelle laadpalen laden, zoals de naam al doet vermoeden,, je wagen extra snel op. Deze palen zijn wel duurder dan de standaard laadpalen. Heel wat mensen kiezen er ook voor om een laadpaal voor thuis aan te schaffen. Op deze manier kan je je wagen rustig ‘s nachts opladen en moet je nooit meer op zoek naar een publieke laadpaal bij jouw in de buurt.

Goedkope laadkabels en laadpalen vind je bij Accu-machine.nl

Een nieuwe laadkabel of een laadpaal kopen is vaak duur. Er bestaan daarom steeds meer speciaalzaken die merkloze kabels en laadpalen van een erg hoge kwaliteit aanbieden. Accu-machine.nl is hier een mooi voorbeeld van. Bij Accumachine.nl vind je voor elke wagen een geschikte merkloze laadkabel terug. De kabels werken uitstekend en beschikken over een hoogwaardige aansluitingen en een CE-keurmerk. Deze kabels zijn beduidend goedkoper dan de originele laadkabels en gaan zeker even lang mee. Ook de laadpalen van Accu-machine.nl zijn ontzettend populair. De palen werken even goed als de originele exemplaren, maar worden tegen een veel scherpere prijs aangeboden.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren