Elektrische auto en caravan

by admin
Elektrische auto en caravan

De vraag naar elektrische auto’s wordt steeds groter. Voornamelijk voor het welzijn van het milieu, het telkens toenemende gemak en de afnemende kosten ervan. Om die reden worden er steeds meer elektrische auto’s gebouwd. Het aanbod wordt steeds groter en gevarieerder. Alleen er is een ding waar de elektrische auto nog beperkt in is, namelijk de mogelijkheid om een caravan er aan te koppelen.

Toekomst elektrische auto en caravan

Op het moment zijn er in Nederland van de elektrische auto nog maar drie verschillende modellen onder de merken Audi, Jaguar, Mercedes en Tesla die een trekhaak hebben achterop. Amerika is hier al iets verder in ontwikkeld, en heeft een groter aanbod wat betreft de elektrische auto met trekhaak. De verwachting is dat dit in de toekomst ook naar Nederland komt, zodat wij hier iets meer keus in zullen krijgen. En we binnenkort dus wel met de elektrische auto en de caravan op vakantie kunnen.

Elektrische auto en caravan trekken

Helaas zijn de modellen die wel in Nederland al te verkrijgen zijn nog niet zodanig sterk om er een compleet uitgeruste caravan ermee te kunnen voort trekken. Je zult hier iets kleinschaliger in moeten denken en een wat lichtere caravan in gedachten nemen. Het maximale trekgewicht van de modellen die we in Nederland kennen van elektrische auto’s is 2270 kilo. En met dat gewicht zit je helaas niet in de categorie van de meest luxer caravans.
Als je met je elektrische auto en caravan toch op vakantie wil, bedenk dan dat het trekken van een caravan, en waarschijnlijk ook een paar kilo’s aan bagage, veel meer energie kost voor de auto. Hoe je zonder caravan en bagage makkelijk een fikse tijd door kan rijden zonder op te laden, zul je binnen minder dan de helft van het gebruikelijke aantal kilometers er achter komen dat de accu weer opgeladen dient te worden.

Het is niet alleen nog onhandig, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Een elektrische auto met caravan ligt heel anders op de weg dan een elektrische auto zonder caravan. Daarmee wordt de remweg van het voertuig beïnvloedt. Houd je hier dus niet genoeg rekening mee als je op de weg rijdt, kan dit helaas nog gevaarlijk zijn. De elektrische auto is vooral gebouwd om zo de meest dagelijkse ritjes zo milieuvriendelijk te houden. Het ermee op vakantie gaan met de caravan, of andere trek activiteiten heeft gewoon niet de eerste prioriteit. Veel fabrikanten hebben dan ook geen typegoedkeuring (een soort van vergunning) voor het bouwen van elektrische auto’s met trekkracht. Besluit je tóch op vakantie te willen met je elektrische auto en je caravan, en je kunt geen typegoedkeuring laten zien van je elektrische auto, dan kun je zelfs een bekeuring krijgen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteren Lees meer