Kosten elektrische auto

by admin

Kosten elektrische auto

Kosten elektrische auto

De prijs van een elektrische auto zelf ligt op het moment nog hoger dan de prijs van een hybride auto. De technologie van elektrisch rijden is nog zodanig jong dat we nog bezig zijn met het ontwikkelen van een zo goedkoop mogelijke manier van het bouwen van een elektrische auto. In de toekomst zal de elektrische auto net zoveel gaan kosten als de hybride auto. Omdat elektrisch rijden gestimuleerd wordt in Nederland om zo voor een lagere CO2 uitstoot te ondervinden, zul je verder kosten technisch alleen maar voordelen treffen als je eigenaar bent van een elektrische auto.

Kosten opladen elektrische auto

Een elektrische auto opladen werkt net even wat anders dan je hybride auto voorzien van brandstof. Je vult de tank met diesel of benzine, je weet wat de liter prijs is van het brandstof dat de auto gebruikt en je kunt zo uitrekenen hoeveel jij ongeveer kwijt bent in euro’s per kilometer.  De kosten van een elektrische auto liggen hier in anders. Je zult de auto namelijk moeten opladen. En dat kan op verschillende manieren. Je hebt namelijk openbare laadpalen waarbij jij je elektrische auto kunt neerzetten en binnen een paar uur is je elektrische auto weer klaar om te gaan. Ook kun je er voor kiezen om een eigen oplaad paal aan te schaffen. Deze wordt bij jouw huis geïnstalleerd en is enkel voor jou om het te gebruiken.

De kosten van beide gevallen zijn anders. Omgezet in de kosten die je betaalt per kilometer kun je het volgende stellen: laad je de elektrische auto op bij een persoonlijke laadpaal, dan betaal je €0,034 per kilometer. Laad je de elektrische auto op bij een openbare laadpaal, dan kom je uit op €0,70 per kilometer. Het is per kilometer gezien dus voordeliger om een eigen laadpaal te hebben. Echter kost het installeren hiervan natuurlijk ook iets. Hier komen we later op terug. Tot slot is er nog de mogelijkheid om voor snel laden te kiezen. De naam zegt het al, het laden zal relatief snel gaan, maar je betaalt er wel een hogere prijs voor. Namelijk €0,10 per kilometer. We komen hiermee uit op een gemiddelde van €0,05 per kilometer voor een elektrische auto. Daar tegenover staat een gemiddelde van €0,41 aan kosten per kilometer voor een reguliere auto.

Kosten vervangen accu elektrische auto

Gelukkig komt het niet vaak voor dat de accu van je elektrische auto vervangen dient te worden, want dat is een behoorlijk kosten plaatje. Het hangt er vanaf van wat voor elektrische auto je bezit. Elk merk dat bestaat in de wereld van elektrische auto’s, rekent een andere prijs voor het laten vervangen van een accu. De accu van de elektrische auto is als het hart van een lichaam. Dit zorgt er ook voor dat de accu het duurste onderdeel is van de elektrische auto.

Je kunt het ergens vergelijken met de accu van je smartphone. Je zal in de loop der tijd merken dat de accu duur van het apparaat steeds ietsje minder lang mee gaat. Mocht het zo zijn dat de accu van je auto echt niet meer de moeite waard is, dient deze vervangen te worden. Een totaal plaatje van de kosten van het vervangen van de accu van een Tesla bedraagt zo tussen de €10.000,- en de €15.000,-. Bij de Nissan is dat zo rond de €5.000,-, de BMW zo rond de €14.000,-. Er zijn inmiddels veel verschillende merken auto’s die elektrisch rijden aanbieden. Elk merk rekent een andere prijs voor zijn accu. Maar de gemiddelde prijs zal tussen de €10.000,- en de €15.000,- liggen. Gelukkig hoef je je niet snel druk te maken over het te moeten laten vervangen van de accu. 100.000 kilometer afleggen kan zonder enige problemen.

Kosten laadpaal elektrische auto

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende manieren om je elektrische auto op te laden; met een persoonlijke laadpaal, met een openbare laadpaal en snel laden. Wanneer je besluit een eigen laadpaal aan te schaffen zul je gemiddeld per kilometer dat je aflegt een lagere prijs betalen dan bij de andere twee opties. Het is wel even investeren. Je betaalt voor de laadpaal zelf natuurlijk, dit kan variëren van €500,- tot €1300,-, afhankelijk van de extra functies die de paal heeft. Daarbij dien je ook rekening te houden met het installeren zelf. De elektriciteit die van de meterkast naar de laadpaal geleid wordt, gebeurt onder de grond. Dus hoe groter de afstand van de meterkast naar de laadpaal, hoe meer graafwerk, dus ook meer kosten. Ook hier kunnen kosten variëren, en zal liggen tussen de €300,- en de €2000,-. De energie zelf, daar sluit je een abonnement voor af. De abonnement kosten van de elektrische auto ligt gemiddeld rond de €10,- per maand.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accepteren Lees meer