Wil jij een oplaadpunt kopen? Dan ben je waarschijnlijk (binnenkort) de trotse eigenaar van een elektrische auto. Dit is een verstandige keuze; wie elektrisch gaat rijden wil doorgaans niets anders meer. Vroeg of laat willen bijna alle elektrisch rijders een oplaadpunt, die het opladen van de elektrische auto ruim vier keer versneld. Eigenaren van een plug-in hybride – met een rijafstand van onder de 60 kilometer – vinden de standaard laadkabel vaak voldoende. Maar wanneer de actieradius van een plug-in hybride wordt vergroot zal ook deze groep mensen steeds vaker een oplaadpunt kiezen. In dit artikel geven we tips en adviezen, op basis van de meest gestelde vragen en onduidelijkheden.
Oplaadpunt auto kopen: wandmodel of laadpaal?
Het opladen via een regulier stopcontact is niet aan te raden. Niet alleen laden de meeste elektrische auto’s slechts op maximaal 6 tot 10 Ampère, het brengt ook het gevaar met zich mee dat de stoppen doorslaan. Een laadpaal of wandmodel wordt vaak aangesloten op een aparte groep. Op deze manier is het vrijwel zeker dat uw meterkast het vermogen aankan, ook wanneer je alle andere elektrische apparaten in huis aan hebt staan. Een laadpunt laadt bovendien op hoger vermogen. De batterij van de elektrische auto is daardoor veel sneller weer vol.
Voor thuis zijn diverse laadpalen beschikbaar. Je kunt kiezen voor een model aan de wand, maar ook voor een laadstation gemonteerd op een paal. Welke keuze je hierin makt hangt af van de plek waarop je kunt parkeren. Heb je een eigen oprit, of kun je de auto pal langs de zijkant parkeren, dan is een wandmodel een handige keuze. Staat de elektrische auto wat verder weg, dan is een laadpaal de enige optie. Kies vooral ook voor een slim laadpunt. Dit zijn modellen die de stroomafname apart bijhouden, zodat deze gedeclareerd kan worden bij je werkgever of als aftrekpost kan worden gebruikt bij de fiscus. Ook kun je met een intelligente laadpaal of wandmodel je auto makkelijker opladen met zelf opgewekte duurzame energie. Je kunt het laadpunt zelfs zo instellen, dat de auto alleen wordt geladen middels stroom afkomstig van je zonnepanelen (hierover meer onder het kopje Smart Charging).
Oplaadpunt auto: wie verzorgt de installatie?
Er zijn veel aanbieders van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Zelfs bedrijven die geen oorsprong hebben in installatietechniek zijn deze markt ingesprongen. Maak altijd gebruik van een onafhankelijk laadpaalspecialist om de juiste paal te selecteren en om deze correct te laten installeren. Daarmee loop je in ieder geval geen extra risico’s. De aansluiting op de meterkast en de bekabeling van de laadpaal zal dan altijd deskundig en met garantie worden geplaatst. Voor het opvragen van een offerte is het belangrijk om bepaalde informatie mee te sturen. Dit zorgt voor een vlotte afhandeling. Maak foto’s en een situatieschets, met een duidelijke omschrijving van de locatie (openbaar terrein, flat, appartement, kantoorlocatie, gedeelde parkeergarage). Ook dien je de volgende informatie mee te sturen.
Praktisch
- Merk en model elektrische auto
- Aantal elektrische auto’s die tegelijkertijd opgeladen moeten worden
- Gewenste laadsnelheid
- Wandmodel of paalmodel
- Indien gewenst een extra laadkabel
- Indien gewenst een slim laadpunt
- Indien gewenst een verkeersbord
Technisch
- Afstand tussen meterkast en parkeerplek
- Aanwezigheid aparte groep met aardlekschakelaar
- Aantal muren dat moet worden doorboord
- Aantal meter kabel dat moet worden ingegraven
Zakelijk
- Indien gewenst in bepaalde RAL-kleur laten spuiten
- Mogelijkheid gebruik door derden (delen van kosten)
Oplaadpunt auto kopen: Smart Charging
Op dit moment zit je in de oriënterende fase en lees je steeds vaker over de term: Smart Charging. We begrijpen dat dit voor de meeste mensen een nieuwe term is en daarom gaan we hier iets dieper op in.
Met Smart Charging wordt real-time het maximale beschikbare vermogen van uw meterkast gemeten. Dit wordt doorgegeven aan de laadpaal. Hiermee kunnen auto’s tot 50% sneller laden dan met een standaard beschikbaar vermogen. Op het moment dat er minder elektronische apparaten worden gebruikt, laadt de auto sneller op. Een ander voordeel is dat er altijd real-time inzicht is in het energieverbruik. Ook kan het systeem aangesloten worden op zonnepanelen. De auto kan dan volledig worden opgeladen middels zonne-energie. Tot slot hoeft er niet worden betaald voor het verhogen van de capaciteit van de meterkast. De kosten hiervoor variëren tussen de 800 en 1200 euro aan vastrecht. Bij kantoren of parkeergarages kan dit veel hoger oplopen door de aanleg van extra koper of transformatorstation.
Voor een gedetailleerde uitleg over de werking van Smart Charging verwijzen we je door naar het artikel: Smart Charging (juli 2016) of Elektrische auto bruikbaar in Smart Grid (juni 2016)
Oplaadpunt kopen: de kosten
Er zijn natuurlijk kosten verbonden bij de aanschaf van een oplaadpunt. Hiervoor betaalt u eenmalig een vast bedrag, enkel de aanschafprijs. Je kunt daarentegen ook kiezen voor een laadpaal die werkt met een pasjessysteem. Hiervoor betaal je ook een eenmalige aanschafprijs, maar ook een maandbedrag voor de abonnementskosten. In deze laadpalen zit meer techniek en maakt de prijs dan ook hoger.
De goedkoopste optie is een laadpaal aanschaffen, simpelweg aansluiten in de groepenkast en aan de wand monteren. Dit is een veel gekozen manier, om zonder te veel kosten, toch een kwaliteitsvolle laadpaal aan te kunnen schaffen en op de juiste manier een elektrische auto te laden. De kosten kunnen daarentegen ook oplopen. Hierbij moet je denken aan een laadpaal op een roestvrijstalen paal, een MID gekeurde kWh meter, het laten spuiten van de laadpaal in gewenste kleur en een langere laadkabel dan standaard wordt geleverd. De kosten voor een elektricien is in de meeste gevallen geen overbodige luxe. De aanschaf van een laadpaal thuis variëren tussen de 1500€ en 2500€ inclusief installatie, afhankelijk van type laadpaal en de omgeving waar de laadpaal wordt geïnstalleerd. Daarnaast maak je natuurlijk kosten voor het gebruik van je eigen auto per oplaadbeurt. Als indicatie kun je 3.5 cent per kilometer rekenen (een kleine auto met verbrandingsmotor zit gemiddeld op 11.5 cent per kilometer).
Oplaadpunt kopen: subsidie
Er bestaat een kans dat je subsidie kunt krijgen. De fiscale ondersteuning van de overheid geldt doorgaans zowel op het oplaadpunt als de installatie. Ook op lokaal niveau bij gemeentes of regio’s die laadpalen subsidiëren zijn mogelijkheden. De regelingen veranderen voortdurend, neem daarom altijd contact op met de overheid of uw gemeente.