Welke kosten zijn er verbonden aan het opladen van mijn elektrische auto?

door admin

Als je een benzine of diesel auto hebt, is het vrij gemakkelijk om uit te rekenen wat je kwijt bent aan brandstof. Deze prijzen staan namelijk altijd erg duidelijk aangegeven bij de benzinepomp. Voor elektrische auto’s is dit net wat anders. De elektrische auto rijdt op stroom en hier moet je altijd een laadverlies bij rekenen. Ook rijden elektrische auto’s veelal met een laadpas en zijn de kosten van de stroom niet direct duidelijk. Het gebruik van een aanbevolen abonnement laadpaal is natuurlijk wel veel handiger dan iedere keer af te moeten rekenen!

Thuis opladen is een goedkope optie?

Als je kosten wilt besparen, is het met een elektrische auto altijd voordelig om thuis op te laden. Hier zijn namelijk twee belangrijke voordelen voor. Allereerst is het zo dat de energie die je thuis gebruikt relatief goedkoop is. Je betaalt dezelfde prijs voor de stroom als dat je gebruikt voor de koelkast. Daarnaast heb je nog een extra voordeel als je gebruik maakt van zonnepanelen. Deze panelen wekken stroom op die je direct kunt gebruiken voor je elektrische auto. De stroom is hierdoor veel goedkoper en zal dus veel geld schelen bij het opladen van de auto.

Opladen als je onderweg bent

Het komt natuurlijk voor dat je onderweg bent en je niet meer veel stroom in de auto hebt zitten. In dit geval moet je langs een laadstation om elektriciteit in de auto te laden. Hiervoor werk je met een tankpas. Deze pas zorgt ervoor dat je direct de auto op kunt gaan laden, zonder dat je hier problemen mee ondervindt. Er zijn verschillende opties die je hebt voor de tankpas. Het is slim om de opties voor aanvragen tankpas te bekijken en te kiezen wat past bij jouw situatie. 

Wat zijn de exacte kosten

Als we gaan kijken naar de exacte kosten voor het opladen van de elektrische auto, zijn er drie varianten te benoemen. Allereerst heb je natuurlijk het opladen van de auto thuis. Deze kosten zijn gelijk aan de energiekosten die je thuis hebt. Tegenwoordig zijn prijzen van het gemiddelde energiecontract rond de €0,30 per kWh. Daarnaast kun je ook naar een openbare laadpaal om de auto op te laden. Deze kosten kunnen erg uiteenlopen en zijn afhankelijk van de aanbieder van de laadpaal, maar een prijs rond de €0,65 is niet gek. Tot slot kun je ook nog kiezen voor snelladen naast de snelweg. Deze prijs voor het laden ligt hoger, omdat er gewerkt wordt met een snellader. De auto is dan binnen een half uur opgeladen voor een prijs van ongeveer €0,65 tot €0,90 per kWh.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren