Hoe onderhoud je de banden van je aanhangwagen het best?

door admin

Het onderhouden van aanhangerbanden – of het nu een oprijwagen aanhanger of een kiep aanhanger is – is niet altijd hetzelfde als wat je doet voor banden van personenauto’s. Hier zijn enkele basisprincipes om het meeste uit je aanhangerbanden te halen.

Handhaaf de juiste bandenspanning van de aanhangwagen.

Rijden met aanhangwagenbanden met een te lage spanning, is een zekere manier om ze snel te verslijten en is een uitnodiging voor defecte banden. Ze op de juiste luchtdruk houden is essentieel voor een lange levensduur, en het optimaal houden van het draagvermogen en het vermogen van de band om warmte beter af te voeren.

De beste manier om te controleren of je banden goed zijn opgepompt, is door ze te controleren met een luchtdrukmeter. In sommige gevallen lijkt een te lage bandenspanning niet laag. Trailerbanden kunnen er volledig opgepompt uitzien en toch onder de veilige luchtdruk liggen. Vind de maximale bandenspanning door naar de zijwand van je band te kijken.

Bereken de maximale belasting voor je aanhangerbanden.

Het is erg belangrijk om aanhangerbanden niet te zwaar te belasten. Overbelaste banden kunnen voortijdige slijtage veroorzaken en het risico op bandenpech vergroten. De maximale belasting staat opgegeven op de zijwand van de band. Het getal dat je vindt is het draagvermogen van een band wanneer deze is opgepompt tot de maximale PSI. Dus wanneer je wil een aanhangwagen kopen, kijk je dus best ook naar de maximale belasting. 

Kies de juiste bandenmaat voor aanhangwagens.

Raadpleeg het aanhangwagenbord of je gebruikershandleiding van je dichte aanhanger. Je kunt de maatinformatie ook op de band bekijken. Zorg er dan voor dat je voor aankoop contact opneemt met een aanhangwagenspecialist zoals Hapert om er zeker van te zijn dat wat je in gedachten hebt, geschikt is voor de ladingen die je vervoert en de wegen waarop je rijdt.

Laat de banden jaarlijks controleren.

Banden van aanhangers kunnen lange tijd stil blijven staan. Dit is een goede reden om je banden en lagers jaarlijks te laten keuren door een aanhangerprofessional zoals Hapert.

Verleng de levensduur door eenvoudig onderhoud.

Inspecteer je banden voor elke rit en controleer de bandenspanning voordat je je aanhangwagen gebruikt. Houd je banden opgepompt tot de maximale PSI-markering op de zijwand. Ben je van plan om je aanhangwagen een hele tijd niet te gebruiken? Gebruik dan bandenhoezen om je banden te beschermen. 

Als je overmatige, ongelijkmatige slijtage van de aanhangerbanden opmerkt, vraag dan een professional zoals Hapert om te beoordelen wat er aan de hand is en te bepalen of er een oplossing is. 

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren