Lithiummijnen: belangrijk om te weten

door admin

Elektrische voertuigen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de klimaatbescherming, maar de winning van lithiumbatterijen wordt vaak bekritiseerd. Het middelpunt van de discussie was de winning van grondstoffen uit de zoutwoestijnen van Zuid-Amerika. Volkswagen biedt vragen en antwoorden voor een geïnformeerd debat.

Hoeveel lithium heeft de wereld nodig?

De wereldmarkt voor alkalimetaal-lithium groeit snel. Alleen al tussen 2008 en 2018 is de jaarlijkse productie van de belangrijkste producerende landen gestegen van 25.400 ton naar 85.000 ton. Een belangrijke groeimotor is het gebruik van accu’s voor elektrische voertuigen. Lithium wordt echter ook gebruikt in notebooks en batterijen van mobiele telefoons of in de glas- en keramiekindustrie.

Waar kan ik lithium vinden?

Chili heeft met 8 miljoen ton de grootste bekende lithiumreserves ter wereld. Hiermee lopen Zuid-Amerikaanse landen voor op Australië (2,7 miljoen ton), Argentinië (2 miljoen ton) en China (1 miljoen ton). In Europa heeft Portugal zeer weinig kostbare hulpbronnen en er zijn ook lithiumreserves gevonden in het ertsgebergte. De totale wereldwijde reserves worden geschat op 14 miljoen ton. Dit staat gelijk aan 165 keer het opleverpercentage in 2018.

Waar is het meest gewonnen lithium?

De huidige lithiumvoorraad van Australië is 51.000 ton, waarmee het tot dusver de belangrijkste lithiumleverancier is in 2018, vóór Chili (16.000 ton), China (8.000 ton) en Argentinië (6.200 ton). Dit is gebaseerd op gegevens van USGS (United States Geological Survey). De vier genoemde staten domineren al lang, terwijl Australië pas de laatste jaren een duidelijke voorsprong heeft verworven in Chili.

Related Posts

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. Accepteren